Rijk looft wederopbouw Stad

De Wijert-Noord in Groningen is bestempeld als ‘toonbeeld van de wederopbouw’. De inrichting van de wijk typeert de naoorlogse bouwstijl in Nederland.

Margot Nienhuis (26) stapt op de ronde schijf van het klimtoestel. Haar oppaskinderen lachen. Ze staan samen in het Hendrik de Vriesplantsoen aan de Van Lenneplaan in Groningen. De speeltoestellen staan in het midden van een door water omgeven grasveld. Aan de overkant van de straat is het een komen en gaan van winkelend publiek. Volgens wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) is de straat het ‘kloppende hart’ van De Wijert-Noord.

Wijkhart

Dat de wijk een echt wijkhart heeft, is een van de redenen dat De Wijert-Noord door het Rijksinstituut Cultureel Erfgoed is aangewezen als ‘toonbeeld van de wederopbouw’. De naoorlogse wijk is een van de dertig gebieden die door het instituut in de lijst ‘toonbeelden’ is opgenomen. De lijst is opgesteld om de cultuurhistorische waarde van nieuwbouw en herinrichting in de periode tussen 1940 en 1965 in kaart te brengen.

„De Wijert-Noord is erin opgenomen omdat het nog in zo’n gave staat verkeert. De naoorlogse inrichting volgens het principe van ‘licht, lucht en ruimte’ is er goed zichtbaar”, zegt Van der Schaaf. „Ook de ‘stempelstructuur’ van de wijk is typisch wederopbouw.”

Karakteristieke aspecten

Om aan de woningnood te voldoen, moesten in korte tijd veel woningen worden gebouwd. Nieuwe wijken werden zo efficiënt mogelijk ingericht. Men ontwierp een blok met verschillende woningtypen, zoals de gezinswoningen naast de portiekflats, in een vast patroon. Dat patroon werd vervolgens in de hele wijk herhaald.

„De straten zijn ruimer opgezet en er is veel meer openbaar groen dan in vooroorlogse wijken”, zegt de wethouder. „De wijk heeft een eigen winkelcentrum, tegenover het De Vriesplantsoen. Naast de winkels staat de kerk. Dit vormt het centrum van de wijk. Daar komen de mensen samen, dat maakt de wijk levendig en is ook kenmerkend voor de naoorlogse stijl van herinrichten.” Donderdag tekende hij een intentieverklaring om de karakteristieke aspecten van de wijk te behouden.

Beschermd?

Is De Wijert-Noord daarmee beschermd stadsgezicht? ,,Niet letterlijk”, antwoordt Van der Schaaf. ,,Een wijk verandert altijd, dat kun je niet tegengaan. Maar het DNA van De Wijert-Noord moet onaangetast blijven.” In de praktijk betekent zijn intentie dat de huidige inrichting van de wijk niet zal veranderen. „Je voorkomt niet dat een gebouw eens gerenoveerd of herbouwd moet worden.”

Heeft het karakteristieke naoorlogse stadsbeeld nog invloed op de herinrichting van de Vondellaan ten behoeve van de Zuidelijke Ringweg? „De concrete plannen moeten nog worden gemaakt”, licht de wethouder toe. „Wat ik wel kan zeggen is dat we daarbij niet alleen vanuit het verkeer zullen redeneren, maar ook vanuit het behoud van de huidige inrichting van de wijk.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.