Rijk weer verder met CO2-opslag in Noorden

Negen plaatsen in het Noorden komen nog steeds in aanmerking voor de opslag van CO2. Het kabinet wil deze locaties niet uitsluiten.

In 2011 kwamen Annerveen, Eleveld, Roden, Bedum, Boerakker, Grootegast, Sebaldeburen, Ureterp en Zuidwal al in aanmerking voor afvang en opvang van CO2. Nader onderzoek naar bijna lege gasvelden in Eleveld, Boerakker en Sebaldeburen werd afgeblazen vanwege protesten en de naderende Tweede Kamerverkiezingen in 2012.

Het Rijk wil in de herkansing, zo blijkt uit het Ontwerp Structuurvisie Ondergrond van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken. De bedoeling is dat in een soort ondergronds kadaster komt te staan waar gas- en oliewinning, aardwarmte, zout- en waterwinning, opslag van CO2 en wellicht radioactief afval zijn toegestaan.

Het Rijk heeft het oog vooral laten vallen, zo blijkt uit de ontwerpvisie, op Noord-Nederland. Hoewel nader onderzoek moet worden gepleegd, zijn CO2-opslag en andere benutting van de ondergrond geen taboe.

Gezamenlijk bod van provincies

De provincie Groningen beraadt zich op een reactie. De regionale overheid wil vooral ‘baas in eigen huis’ zijn. Het Rijk kan van de drie provincies een gezamenlijk bod verwachten. Daarin zal staat hoe het Noorden denkt dat de ondergrond voor de productie van duurzame energie, zoals aardwarmte (geothermie) kan worden benut.

Vorige week publiceerden de ministeries in deze krant een paginagrote advertentie. Daarin staat dat iedereen van 22 november tot en met 2 januari een zienswijze kan geven op de Ontwerp Structuurvisie Ondergrond. Alle documenten staan op www.platformparticipatie.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.