Rijk zit vast aan 90 miljoen compensatie voor afbouwen gaswinning Groningen en Norg

Henk Nijboer Foto Archief Reyer Boxem

De staat kan niet uit onder de betaling van 90 miljoen euro aan Shell en ExxonMobil. Dat bedrag is met beide energiereuzen afgesproken als compensatie voor het eerder afbouwen van de gaswinning in Groningen en een andere inzet van de gasopslag in Norg.

Veel Tweede Kamerleden willen meebeslissen over de definitieve afrekening met de energiebedrijven. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer dient vanavond een motie in om dat mogelijk te maken via het budgetrecht.

In de Kamer is onvrede over de betaling van dat bedrag omdat de gaswinning tot grote problemen in Groningen leidt. Bovendien heeft de Raad van State enkele keren een gaswinningsbesluit van de minister vernietigd. Ook wil de Kamer meer informatie over de deal die minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft gesloten met de ‘olies’. Zo is onduidelijk wat nu precies de grondslag is voor de voorlopige vergoeding.

Aftikken

Uit juridisch onderzoek blijkt echter dat ook als de Tweede Kamer niet akkoord gaat met de betaling van de afgesproken 90 miljoen compensatie voor Shell en ExxonMobil, de staat dat bedrag toch moet aftikken.

Het rijk heeft namelijk in september dit jaar een voorlopig akkoord met beide energiebedrijven gesloten om de versnelde afbouw van de gaswinning in Groningen mogelijk te maken. Het voorschot voor Shell en ExxonMobil is een onderdeel van die afspraken. Voor 31 maart volgend jaar moet er een definitieve overeenkomst zijn voor een vergoeding. Hoe hoog het definitieve afkoopbedrag wordt is onduidelijk.

Deal

PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer komt vanavond met een motie in waarin hij vraagt om het behoud van het budgetrecht van de Kamer bij deze kwestie. Hij wil zo bereiken dat minister Wiebes pas groen licht kan geven aan een definitieve deal met de ‘olies’ nadat de Tweede Kamer er mee heeft ingestemd. In de Kamer lijkt zich een meerderheid voor de motie van Nijboer af te tekenen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen