Rijksdienst schade gas komt tijdelijk in Stad

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland die de afhandeling van bevingsschade overneemt, heeft een voorlopig onderkomen in de stad Groningen.

De rijksdienst zit met ongeveer zeventig medewerkers in het Cascadecomplex ten oosten van het Centraal Station bij het Emmaviaduct in Groningen. De bedoeling is dat medewerkers van deze dienst voor de schadeafhandeling zo snel en zo dicht mogelijk bij gedupeerden in Noord-Groningen neerstrijken. Het Rijksvastgoedbedrijf zoekt daarom naar ruimte in het bevingsgebied.

Schadeafhandeling

Vorige week maakte minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat bekend dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland met stoom en kokend water een organisatie opzet voor de nieuwe schadeafhandeling. Daarmee is de afwikkeling geen zaak meer van private partijen als de NAM en het Centrum Veilig Wonen (CVW).

De dienst werkt volgens het nieuwe schadeprotocol, waarbij schade aan woningen en gebouwen bekeken en getoetst wordt door het tijdelijk Instituut Mijnbouwschade. De leden van de onafhankelijke commissie die hiermee aan de slag moet, worden benoemd door Sander Dekker, minister van rechtsbescherming.

De betrokken rijksdienst heeft op dit moment een vestiging in Assen. Wiebes hecht grote waarde aan een goede bereikbaarheid. Om die reden wil hij niet per sé in de stad Groningen blijven, maar juist zichtbaar en gemakkelijk bereikbaar zijn voor gedupeerden op het platteland. De afgelopen weken circuleerde het verhaal dat de rijksdienst is gevestigd in het NAM-gebouw in Assen. Dat is niet het geval.

Wiebes vraagt om begrip

Op 19 maart moet de nieuwe en onafhankelijke afwikkeling van bevingsschade door de rijksdienst een feit zijn. Wiebes vraagt om begrip van de Groningers. ,,Het zal niet vanaf het begin allemaal goed gaan. Duizenden dossiers gaan over van CVW naar de rijksdienst. We hebben tijd nodig om er een geoliede organisatie van te maken.’’

Gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) zegt dat ook de bouwkundige versterking zo snel mogelijk bij de overheid moet worden ondergebracht. Volgens hem is dat een voorwaarde om het vertrouwen in de overheid te kunnen herwinnen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.