Ringweg weer bij Raad van State

De Raad van State buigt zich donderdag opnieuw over de Zuidelijke Ringweg in Groningen. Minister Schultz moet bewijzen dat ze haar huiswerk heeft gemaakt.

Na de eerste zitting over de ombouw van de weg, in mei vorig jaar, uitte de Raad van State in een tussenvonnis in september flinke kritiek op een deel van de plannen. Het wachten is nu op een definitieve goedkeuring van de plannen

Het commentaar van vorig jaar spitste zich toe op de verkeersveiligheid. Rijkswaterstaat paste de plannen in februari aan en veranderde 16 van de 43 plekken die onafhankelijke experts onveilig noemden.

Volgens de stichting Leefomgeving Zuidelijke Ringweg Groningen is deze aanpassing bij lange na niet voldoende om de nieuwe weg veilig te maken. De stichting spant het bezwaar aan namens omwonenden en buurtverenigingen. De Vleermuiswerkgroep Groningen en enkele omwonenden dienden ook (weer) bezwaren in. Die richten zich op het verdwijnen van belangrijke routes en woongebieden voor beschermde vleermuizen en het verdwijnen van de fietstunnel bij De Papiermolen. Omwonenden namen een eigen ontwerpbureau in de arm om aan te tonen dat de tunnel kan blijven.

Rijkswaterstaat heeft op alle gebreken het plan aangepast en van nieuwe achtergrondinformatie voorzien. Bezwaarmakers reageerden daar schriftelijk op. Het was niet meteen duidelijk of er weer een zitting zou komen.

De bezwaarmakers en Rijkswaterstaat moeten gissen waar die precies over gaat. ,,We horen tijdens de zitting pas op welke onderdelen de Raad van State een mondelinge toelichting wil’’, zegt woordvoerder Kars Marnink van de stichting Leefomgeving. Hij hoopt dat de Raad inhoudelijk op de plannen ingaat en zich niet alleen over juridische procedures buigt.

De stichting uitte ook kritiek op de verschuiving van een ovonde waardoor verkeer dichter bij de huizen langs rijdt.

Officieel moet (de advocaat van) het ministerie van infrastructuur en milieu bij de Raad van State reageren omdat Rijkswaterstaat verantwoordelijk is voor de weg. Deze rijksdienst vormt met provincie en gemeente Groningen de projectorganisatie Aanpak Ring Zuid.

Bezwaarmakers verloren rechtszaken tegen de Helperzoomtunnel en het verdwijnen van een deel van de ligweide van De Papiermolen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.