Ringwegacademie ook actief bij andere infraprojecten rond Stad

De virtuele ringwegacademie krijgt waarschijnlijk ook een rol bij de andere grote infraprojecten in Groningen, zoals de ombouw van de spoorzone.

,,We gaan ons daar in elk geval hard voor maken’’, zei de Groninger wethouder Paul de Rook (D66) vrijdag bij de officiële start van de ‘academie’ in het stadhuis van Groningen.

In de academie werken de mbo-opleidingen Alfa, Noorderpoort en Terra samen met de bouwcombinatie Herepoort en stad en provincie Groningen. Waarschijnlijk sluiten hogeschool en universiteit later aan.

Beroepspraktijkvorming

De gemeente hoopt een grote groep mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan werkervaring te helpen. Scholen verwachten dat ze studenten realistischer kunnen opleiden en er zelf ook veel van leren. Ze hopen met het project een nieuwe vorm van beroepspraktijkvorming te ontwikkelen waar mbo-instellingen en de minister landelijk naar op zoek zijn. Bij het project zijn alle mogelijke opleidingen betrokken, van ict en horeca tot bouw en logistiek.

Volgens hem krijgt de ombouw van de ring dankzij de academie een nog grotere meerwaarde voor stad en regio dan het project zelf. ,,Dit is in veel opzichten al zeer waardevol. Als het ook bij andere projecten lukt, gloren er nog mooiere tijden.’’

Spoorzone

De Rook probeert het initiatief in elk geval te realiseren bij de werkzaamheden aan de spoorzone die Prorail eind dit jaar aanbesteedt. Het gaat onder meer om de verhuizing van de huidige opstelplaats voor treinen en grootschalige spoortechnische vernieuwingen.

Het Hoofdstation ondergaat een complete verbouwing en raakt zijn functie als ‘kopstation’ deels kwijt. Arriva-treinen rijden straks van Groningen Noord en Zuidhorn door naar station Europapark. Onder het station komen tunnels voor fietsers, voetgangers en de bus.

Bij de aanbestedingen van beide projecten zijn stad en provincie niet rechtstreeks betrokken (Rijkswaterstaat doet dat bij de ringweg) en zijn afspraken over ‘social return’ niet verplicht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.