Riool verwarmt openluchtbad Groningen

Een hoofdriool neemt een deel van de (gas)verwarming van het openluchtbad De Papiermolen in Groningen over. De techniek, riothermie, wordt voor het eerst in Groningen toegepast.

De methode kan bij bestaande zwembaden meestal niet uit omdat er een flinke investering nodig is en het rendement in verhouding tot het hoge energieverbruik in een zwembad aan de lage kant is. Voor het systeem wordt het riool over een afstand van 132 meter omwikkeld met een leiding. Daarmee en met warmtewisselaars wordt het badwater sneller warm dankzij de warmte uit het riool en de grond rond de rioolbuis.

,,Wij kunnen doen omdat de persleiding langs het zwembad toch wordt verlegd en in het zwembad allerlei duurzame maatregelen worden getroffen: isolatie en afdekken van de baden, warmteterugwinning uit douchewater en zonnepanelen’’, zegt Gerardo Wolfert van de gemeente. Die maatregelen worden waarschijnlijk volgend jaar uitgevoerd. Het nieuwe riool wordt eind dit jaar aangelegd. Dat gebeurt omdat de bestaande riolering in de weg ligt voor de ombouw van de zuidelijke ringweg.

De gemeente zoekt nog afzet voor de rioolwarmte in de zeven maanden dat het zwembad is gesloten. ,,Kandidaat-afnemers mogen zich melden.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.