Rob Mulder (RTV Noord) aangehouden voor bezit illegaal vuurwerk

Rob Mulder. Foto: Jan Willem van Vliet/DvhN

Journalist Rob Mulder van RTV Noord is maandagmorgen aangehouden en verhoord op het politiebureau in Groningen.

De Groningse politie wil niet bevestigen dat het om Mulder gaat en wil slechts kwijt dat er een aanhouding is verricht in verband met het bezit van illegaal zwaar vuurwerk. Mulder, die in de loop van de middag weer buiten stond, beaamde dat het om hem ging. Hij wil verder niet reageren op de aanhouding of ingaan op het verloop van het verhoor.

Onderzoek

Er loopt een extern onderzoek naar een reportage van Mulder voor RTV Noord, waarin hij wilde aantonen hoe eenvoudig het is om in Groningen aan illegaal vuurwerk te komen. Mulder zou zich daarbij hebben bediend van middelen die in journalistiek ethisch opzicht ongepast zijn. Ook nam hij een vuurwerkpakket als cadeau aan. Daarop wees RTV Noord hem de deur.

Onrecht

Mulder vindt dat hem onrecht is aangedaan. Van 'fake' was geen sprake , zegt hij, en Daniel Westra, de handelaar die hem het pakket gaf, is al jaren een vriend van hem, betoogde hij op Facebook. De gift had volgens hem niets met de reportage te maken.

Eerst niet, toen wel

Pieter Sijpersma, voormalig hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden, doet onderzoek naar de kwestie . Aanvankelijk wilde Mulder niet meewerken, omdat Sijpersma's bevindingen geheim zouden blijven en RTV Noord er vervolgens conclusies aan zou verbinden.

Uiteindelijk besloot hij, om zijn versie van het verhaal toch kwijt te kunnen, alsnog in te stemmen met een gesprek. De uitkomst van het onderzoek wordt binnenkort verwacht.

menu