Rob Mulder werkt niet mee aan onderzoek RTV Noord

Rob Mulder verleent geen medewerking aan het externe onderzoek dat RTV Noord instelt naar het omstreden vuurwerkitem.

Oud-hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden Pieter Sijpersma heeft van RTV Noord opdracht gekregen te reconstrueren hoe het item tot stand is gekomen en of de journalistieke professionaliteit in het geding is.

Weigering

Mulder wil niet meewerken omdat hij het onderzoek niet transparant genoeg vindt. Hij stelt dat de reconstructie niet aan de betrokkenen zal worden verstrekt en hij is het er niet mee eens dat de hoofdredactie van RTV Noord conclusies uit het onderzoek trekt - en niet Sijpersma zelf.

RTV Noord-hoofdredacteur Mischa van den Berg is niet van plan het onderzoek aan te passen. ,,Het lijkt me niet verstandig als Mulder niet meewerkt’’, zegt Van den Berg. ,,Hij blijft uitgenodigd om zijn visie te geven.’’

Mulder verklaarde woensdag op Facebook dat zijn reportage geen ‘nepnieuws’ was. Afgelopen week ontstond commotie omdat de verkoop van het illegale vuurwerk in het item in scène was gezet. De onherkenbaar gemaakte ‘illegale handelaar’ bleek dezelfde als de legale vuurwerkverkoper Daniël Westra die ook in het item voorkwam.

Mulder: Verkeerde montagekeuzes

Mulder verwijt zichzelf ‘verkeerde montagekeuzes’ maar stelt dat principes van journalistieke waarheidsvinding niet zijn geschonden omdat hij het bewuste vuurwerk wel echt van een illegale handelaar had gekocht.

Het vuurwerkpakket ter waarde van 139 euro dat Mulder van Westra kreeg na het maken van het item, was volgens Mulder ‘een cadeau van een vriend’, geen beloning voor gemaakte reclame.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.