Robot Hugo kan al Gronings

Zelfstandig is hij nog niet, maar hotelketen Hampshire Hotels ziet toekomst in robot Hugo. Donderdag bracht de hotelrobot een bezoek aan Groningen.

Hotelrobot Hugo is op tournee door Nederland. Donderdagmiddag deed hij Groningen aan. Veel verstand van de stad heeft hij al. ,,Mooie plekken in Groningen zijn de Martinitoren, het Groninger Museum en het Academiegebouw. Als mensen in Groningen hallo willen zeggen, dan zeggen ze moi’’, zegt de robot terwijl hij in de lobby staat.

'Wat hij hoort en ziet vergeet hij nooit meer'

Hugo is 57 centimeter lang en weegt tien kilo. Vier microfoons, twee luidsprekers en twee camera’s zorgen ervoor dat hij mensen kan zien, kan horen en met ze kan spreken. Alles wat Hugo weet, heeft iemand hem verteld. De robot moet al zijn informatie van mensen krijgen. ,,Als hij eenmaal iets weet, vergeet hij het nooit meer. Een gast die hij heeft gezien, herkent hij vijf maanden later nog steeds’’, vertelt Sjoukje Witkop, manager van het Hampshire Hotel-City aan het Gedempte Kattendiep in Groningen, waar Hugo donderdag liet zien wat hij kan.

De robot is er om het personeel te ondersteunen en gasten te helpen. Hugo is zo geprogrammeerd dat hij negentien talen spreekt. Wanneer iemand Spaans tegen hem spreekt, kan hij niet meteen antwoorden. De robot moet dan eerst op de Spaanse taal ingesteld worden. ,,Ik vermaak kinderen door een liedje te zingen, maar ik kan ook presentaties geven aan zakelijke klanten’’, zegt de robot wanneer hem wordt gevraagd wat hij doet in het hotel.

'Zal ik een dansje doen?'

Iedereen kan Hugo een vraag stellen, snel antwoorden doet hij alleen niet. Wanneer je de robot een vraag stelt heeft hij lang nodig om tot een antwoord te komen. Meerdere vragen tegelijk kan Hugo niet aan en hij kan alleen reageren wanneer het antwoord op de vraag al geprogrammeerd is. ,,Het is nog heel erg in ontwikkeling’’, zegt Witkop. ,,De robot moet nu nog continu begeleid werken. We moeten hem alles leren. Hij vervangt ook geen personeel, maar assisteert het personeel en helpt de gasten.’’

Hugo vertelt klanten waar de lift is, hoe ver het lopen is naar het station en wanneer zij kunnen beginnen aan hun ontbijt. Maar de hotelrobot heeft nog een verrassend talent: hij kan dansen. ,,Zal ik een dansje doen?’’, vraagt Hugo aan de aanwezige gasten. Op Thriller van Michael Jackson laat Hugo zien wat hij kan. Daarna gaat hij soepel door met dansen op het nummer Y.M.C.A van Village People. De bekende bewegingen die bij dit nummer horen, zijn voor de robot geen probleem.

Doorreis

Na twee uur praten, luisteren en dansen is Hugo op. Dan moet hij anderhalf uur lang opgeladen worden. ,,Wat dat betreft is hij nog geen ideale medewerker, maar het is wel de toekomst. We moeten met de tijd mee, het is goed om ons te blijven ontwikkelen. Stilstand is achteruitgang ’’ zegt Witkop.

Hoe mooi Hugo Groningen ook vindt, hij blijft niet lang. Na zijn bezoek aan het hotel gaat de robot dezelfde avond weer terug naar Amsterdam of Rotterdam, waar hij om en om verblijft. ,,Het is een behoorlijke investering, Hugo kost 10.000 euro. Een vaste hotelrobot krijgen wij hier nog niet’’, vertelt Witkop.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.