Roep om soepeler bijstand groter

Gemeenten voeren de druk bij het rijk op om regels rondom de bijstand te versoepelen. Groningen was al in gesprek. Meer steden haken aan.

De gemeente Groningen liet eerder dit jaar al weten het systeem te willen omgooien. Wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) vindt het huidige te star. Als het aan hem ligt, mogen mensen met een bijstandsuitkering in de toekomst onbeperkt bijverdienen zonder dat de gemeente inhoudt op de uitkering.

Nu is het soms zo dat mensen met een uitkering niet aan het werk gaan, omdat het ze niet meer geld oplevert dan de bijstand. Als iemand nu aan de slag gaat, wordt hij of zij gekort op de uitkering, waardoor ze blijven hangen in de bijstand.

Goedkeuring

Groningen, Tilburg, Utrecht en Wageningen zijn al met staatssecretaris Jetta Klijnsma in gesprek over soepeler regels. ,,Dat verloopt positief'', zegt Gijsbertsen. Eindhoven, Nijmegen en Amsterdam haken aan. De gemeenten kunnen het systeem niet zelf omgooien: ze hebben toestemming nodig van het rijk. ,,Het helpt als meer gemeenten het willen. Het wordt al vrij breed gedragen.''

Het duurt vermoedelijk nog wel even voordat Groningen er echt mee kan beginnen. De nieuwe regels moeten door onder meer de Tweede Kamer en de ministerraad worden goedgekeurd.

Groningen wil niet alleen onbeperkt bijverdienen toestaan, bijstandsgerechtigden zouden in het nieuwe systeem ook mogen kiezen uit vijf pakketten. Een optie daarvan is toestemming om samen te gaan wonen zonder dat gekort wordt op de uitkering.

Bijstandsgerechtigden zouden zo kunnen besparen op onder meer stookkosten. Hoe verschillende gemeenten het experiment uitvoeren is aan henzelf.

Verkeerd signaal of stimulans?

De gemeenten die de regels willen versoepelen denken dat het ze op termijn geld bespaart. Doordat mensen worden gestimuleerd aan het werk gaan, verdwijnen ze uit de bijstand. Het plan in Groningen is dat mensen hun uitkering een paar jaar houden, ook als ze zichzelf een inkomen kunnen verschaffen. Volgens Gijsbertsen helpt het mensen een volgende stap te zetten. ,,Dat is toch wat je wilt, maar met dit systeem lukt dat niet.''

Niet iedereen is overtuigd van het nut. Het CDA in Groningen is bijvoorbeeld kritisch. Volgens fractievoorzitter René Bolle zou het een verkeerd signaal zijn aan mensen die hard werken en net boven het minimumloon zitten. Voor hen zijn er geen regelingen. Hetzelfde geldt voor mensen met een WW-uitkering. Bovendien zou het volgens hem vrijwel onmogelijk zijn alle gevallen in beeld te krijgen, terwijl dat wel nodig is voor het laten slagen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.