Roep om tiltmeter nabij kerk Niehove

De gemeenteraad van Zuidhorn buigt zich in september over een voorstel van de VVD-fractie om een zogenoemde tiltmeter te plaatsen bij de kerk van Niehove.

Dit apparaat moet schommelingen en trillingen in de bodem monitoren. De gemeente Zuidhorn bevindt zich buiten het erkende ‘aardbevingsgebied’. Toch zijn ook delen van deze gemeente in de afgelopen jaren getroffen door mijnbouwschade als gevolg van de gaswinning.

Afgewezen

Met name in Niehove en omgeving deed zich schade voor aan onroerend goed. Het herstel van de schade aan de kerk van Niehove is betaald door de NAM. Maar ook woningen in het wierdendorp vertonen sinds 2014 scheuren. Claims van bewoners wees de NAM tot nu toe af.

Om vat te krijgen op de problematiek is monitoring nodig, meent VVD-raadslid Geertje Dijkstra-Jacobi. Zij pleit concreet voor plaatsing van een tiltmeter bij de kerk van Niehove. Een extra reden om alert te zijn, is volgens Dijkstra de aanwezigheid van de gasopslaglocatie van Gasunie/NAM in Grijpskerk. ,,Er is een sterk vermoeden dat meer gas in en uit wordt gepompt in het ondergrondse stelsel aan gasbuizen in dit gebied richting de gasopslag nu de gaskraan bij Loppersum is dichtgedraaid. Wij moeten weten hoe erg het is en wat hiervan de gevolgen en risico’s zijn.’’

Hoofd gestoten

Ook de omwonenden van de gasopslag die klagen over laagfrequent geluid (lfg) als gevolg van de werking van deze installatie, maken zich sterk voor tiltmeters in de gemeente Zuidhorn.

De klagers voelen zich voor het hoofd gestoten nu de gemeente onlangs besloot het lfg-dossier te sluiten. Dat was na onderzoek door een ambtenaar van de omgevingsdienst die geen verband constateerde tussen de opslaginstallatie en de geluidsklachten. Een van hen: ,,Een speciale functionaris bij de gemeente Zuidhorn adviseerde ons contact op te nemen met de GGD. Zij suggereert hiermee dat onze klachten psychisch van aard zijn. Wij vinden dit stuitend en eisen nader onderzoek.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.