Roerganger wietolie moet zich melden bij politie: 'Kom maar op met dat proces'

Rinus Beintema voor de Social Club in Groningen. Foto: DvhN/Roelof van Dalen

Roerganger Rinus Beintema van de Social Club die wietolie verstrekt moet zich melden bij de politie. Na drie jaar lang duizenden mensen in heel Nederland te hebben voorzien van wietolie is het moment daar. Hoe tegenstrijdig het mag klinken: Beintema is er blij mee. ,,Ik zal er alles aan doen om te zorgen dat het tot een proces komt.''

Beintema moet zich melden als verdachte voor produceren, vervaardigen, voor handen hebben en distribueren van wietolie. Met zijn stichting Suver Nuver opende Beintema in de afgelopen drie jaar winkels in heel Nederland waar mensen lid konden worden tegen een geringe bijdrage. De olie kregen ze vervolgens thuisgestuurd.

11.000 leden in 3 jaar

Beintema opende de eerste vestiging - de zogeheten 'Social Club' - in Leeuwarden. Snel daarna volgde Groningen. Hij verwachtte meteen problemen met politie en justitie, maar het bleef stil. De club groeide . ,,We hebben nu bijna 11.000 leden'', zegt Beintema.

De leden gebruiken de wietolie vooral voor pijnverlichting. Mensen met bijvoorbeeld MS, reuma en kanker zeggen baat te hebben bij het middel.

Beintema laat zich donderdag bijstaan door advocaten van het kantoor Spong uit Amsterdam. ,,Ik zal er alles aan doen om te bevestigen wat er is gebeurd en te zorgen dat het tot een proces komt. Dat het strafbaar is, dat is wel duidelijk. Het gaat me om het proces dat daarna volgt.''

Legaliseren

Volgens Beintema is het tijd dat een rechter zich uitspreekt over wietolie. ,,We worden al drie jaar gedoogd. Dan wordt het misschien tijd stappen te zetten met vergunningen.'' Hij vindt dat wietolie gelegaliseerd moet worden. In het kielzog zou met de wietteelt hetzelfde moeten gebeuren.

De oproep die Beintema kreeg om zich te melden is volgens hem op basis van ingenomen zakjes wietolie en verklaringen van vrijwilligers die voor hem werken. Die mensen werkten bij wiettelers om toppen van wietplanten te scheiden waar de stichting de olie uit wint.

,,In de afgelopen jaren zijn er zo'n duizend zakjes door PostNL uit de running genomen en overhandigd aan de politie'', zegt Beintema. ,,Die vrijwilligers zijn gepakt bij kwekerijen en hebben genoemd dat ze voor de stichting werken. Ik had dat zelf ook bij de politie gemeld.''

loading

Openheid

De stichting en de Social Clubs hebben volgens Beintema altijd geprobeerd in alle openheid te werken. Zo vroegen ze in de plaatsen waar ze zaten vergunningen aan voor het pand en probeerden ze in gesprek te komen met de burgemeesters van de betreffende gemeenten.

Lees hieronder het interview 'Van hardcore wietkweker naar heelmeester' dat eerder in Dagblad van het Noorden verscheen. Over Beintema's verleden in de wietwereld, de opkomst van wietolie en de het verlangen naar een proces.

menu