Ronselen van drugskoeriers: mensenhandel

Twee mannen die worden verdacht van drugshandel moeten zich voor de rechtbank in Groningen verantwoorden voor onder meer mensenhandel.

De verdenking is dat de twee mannen koeriers hebben geronseld om de drugs te vervoeren.

De verdachten zijn twee mannen van 32 en 41 jaar uit Leeuwarden. Ze handelden volgens het Openbaar Ministerie in cocaïne en heroïne dat vanuit Turkije, Griekenland en Ecuador naar Nederland werd gesmokkeld. Dat zou zijn gebeurd tussen 2008 en 2012.

Vijf kilo cocaïne

Twee van hun slachtoffers, een broer en een zus uit Leeuwarden, werden in Ecuador betrapt. Toen ze het land wilden verlaten, hadden ze bijna vijf kilo cocaïne bij zich. De twee zaten jaren vast in een Ecuadoraanse gevangenis. De vrouw was in verwachting toen ze werd gearresteerd. Haar kind kwam in de gevangenis ter wereld. Naar verluidt zit de man nog altijd vast.

Een derde slachtoffer die drugs moest ophalen uit Turkije kreeg behalve geld ook een tatoeage (de letters FMS) aangeboden. Daarmee mocht hij zich lid noemen van de zogenaamde drugsbende van de verdachten. Dat werd beschouwd als een beloning.

Kwetsbare slachtoffers

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zochten de verdachten voor het risicovolle koerierswerk kwetsbare slachtoffers. Eerst werd het vertrouwen gewonnen en werd er zogenaamd vriendschap gesloten. De vrouw uit Leeuwarden had forse schulden en dacht die met het geld dat ze zou krijgen snel te kunnen aflossen. De vliegtickets en de verblijfskosten werden door de verdachten betaald.

Het OM stelt dat er sprake is van criminele uitbuiting zodat kan worden gesproken van mensenhandel. Doorgaans worden mannen voor dit feit vervolgd wanneer zij vrouwen ronselen en hen vervolgens dwingen in de prostitutie te werken. Het OM laat weten dat de aanpak van drugshandelaren op deze manier niet nieuw is. ,,Wat het bijzonder maakt is dat dit soort feiten niet vaak voor de rechtbank wordt gebracht’’, zegt een woordvoerster.

De strafzaak dient vrijdag pro forma. De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de twee verdachten is later dit jaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.