Een ruimte in het Heymansgebouw van de RUG is ingericht om Roel te herdenken.

Rouw en ongeloof: actieve student Roel (20) 'neemt afscheid van het leven'

Een ruimte in het Heymansgebouw van de RUG is ingericht om Roel te herdenken. Foto DVHN

Dat hij blind geboren was, weerhield hem er niet van om twee studies te volgen en bij vier verenigingen actief te zijn. Roel van der Wal (1999-2020) overleed afgelopen zondag. Zijn familie, vrienden en de universiteit zijn verbijsterd en verdrietig.

Vrijdagen in universiteitsgebouwen zijn in de regel stil. In kamer H0404 van de Rijksuniversiteit Groningen is het deze vrijdag stiller. Op een tafel tegenover de deur staat een vaas tulpen, foto’s, een kaart. En er ligt een boekje met zwarte kaft. Voor Roel van der Wal, een eerstejaarsstudent uit het Groningse Doezum, die hier in het Heymansgebouw psychologie studeerde.

Verleden tijd. Roel is afgelopen zondag overleden. In Dagblad van het Noorden stond vrijdag een hele pagina vol afscheidsberichten voor hem. Verdrietige, verslagen, verbijsterde berichten.

Vier verenigingen in rouw

Een rouwadvertentie van zijn familie. Van de Rijksuniversiteit Groningen, waar Roel niet alleen psychologie, maar ook informatica studeerde. Van de studentenverenigingen, vier stuks maar liefst, waar Roel lid was: gezelligheidsvereniging Dizkartes, roeivereniging Gyas, de studieverenigingen Cover van informatica en VIP van psychologie.

De verenigingen rouwen om hun vriend: op de websites staan in memoriam-berichten te lezen, activiteiten zijn afgelast, op speciaal ingerichte gedenkplekken kunnen mensen hun herinneringen aan Roel achterlaten.

Sociaal, attent, lief en een doorzetter

„Supersociaal, altijd in voor een praatje”, omschrijft iemand hem in het gedenkboek van VIP. „Een lieve, grappige jongen”, deelt een ander. „Tijdens mijn lessen zorgde hij altijd voor leuke verhalen en een hoop gezelligheid”, schrijft een docent. En hij was attent, zegt een studente: „Al nadat ik een paar keer met hem gesproken had, herkende hij mij aan mijn stem.”

Roel was vanaf zijn geboorte blind. Dat hij desondanks twee opleidingen volgde en zich volop in het verenigingsleven stortte, wekte bewondering. „Een doorzetter zonder weerga”, zo typeert decaan Cees Aarts van de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen hem in de rouwadvertentie. „Ik had zoveel respect voor hoe hij omging met zijn visuele beperking”, schrijft iemand in het VIP-gedenkboek.

‘Onze zoon en broer heeft afscheid genomen van het leven’

Twintig jaar zijn, en blind, en je uiterste best doen op twee studies en voor iedereen die je ontmoet een vriend zijn. Ga er maar aan staan. Hoe zwaar het Roel echt viel, wist misschien wel niemand. Tot hij op 12 januari 2020 besloot afscheid te nemen van het leven.

Zo omschrijft zijn familie het. „Onze zoon en broer heeft afscheid genomen van het leven.” Nu moeten zijn ouders, broer en zus afscheid nemen van hem.

„Wij leren zijn keuze te begrijpen”, staat in de rouwadvertentie.

Ga er maar aan staan.

Heb jij hulp nodig? Je kunt praten over suïcidale gedachten via www.113.nl of door te bellen met 0900-0113.

menu