Rouwmotor uit Garnwerd verzorgt laatste rit

Een Harley Davidson uit 1970 bouwde straatmaker Paul Pruisman (49) uit Garnwerd om tot een ‘rouwmotor’ met zijspan. Voor een laatste rit in de stijl van de overledene.

In de stratenmakerij ben je als bijna 50-jarige een ‘oldtimer’. Paul Pruisman werkt samen met zijn zoon, maar hoe lang hij het zelf nog volhoudt? ,,Je kunt echt vernemen dat de jaren tellen’’, zegt hij. ,,Dan kun je het er op aan laten komen, of nu alvast iets anders zoeken.’’

De Garnwerder koos voor het laatste, en bouwde een Harley Davidson FLH Shovelhead Electra Glide uit 1970 met een Dnepr-zijspan om zodat deze gebruikt kan worden voor rouwvervoer. Die verhuurt hij nu, met chauffeur.

Motor met zijspan

Het idee zat al in zijn achterhoofd sinds de vroegtijdige dood van zijn kameraad Klaas Postma, net als Pruisman zelf fervent motorrijder. Het was diens wens om per motor met zijspan ‘weggebracht’ te worden, maar die moest wel helemaal uit het zuiden van het land komen.

Toen Pruisman vorig jaar op een braderie een tuktuk met een koffiemachine zag, kreeg het plan vaste vorm. ,,Dat kan ik met de motor ook, maar dan maak ik er gelijk iets multifunctioneels van’’, bedacht de straatmaker, die in de stille wintermaanden al bijverdiende met het opknappen en weer doorverkopen van motoren.

Platte bodem voor de kist

Samen met zijn zwager maakte hij van de zijspan van een fraaie Harley een platte bodem met een mechanisme waarop een lijkkist past. Maar ook een uitbouw voor een koffie- of ijsmachine, zodat hij ermee naar festivals en braderieën kan. En zijn vriendin Gea ter Steege, die een webwinkel in onderbroeken heeft, naar markten.

,,Reclamerijden kan ook’’, fantaseert de Garnwerder, die zijn bedrijfje Ollie’s Compagny heeft gedoopt. ,,Het moet een totaalconcept worden, eerst naast de straatmakerij, maar uiteindelijk hoop ik de switch te kunnen maken.’’

Veel bekijks

Zijn eerste uitvaart heeft Pruisman vorige week gehad, morgen volgt de tweede. Op de uitvaartbeurs in Nijmegen waar hij afgelopen zaterdag stond, trok de rouwmotor veel bekijks. En niet alleen van motorrijders, verzekert hij. Er zijn genoeg anderen die het gewoon een mooie manier vinden om hun familielid de laatste eer te bewijzen. Wie dat wil en kan, mag de motor ook zelf besturen.

Hem gaf zijn eerste rit veel voldoening, zegt de eigenaar, die ook via de uitvaartondernemer kan worden ingehuurd. ,,Ik vond het prachtig mooi om te kunnen leveren. Het is zulk dankbaar werk. Echt mooi, daar krijg je zelf kippenvel van.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.