Roxeanne Hazes als Ambassadeur van de Vrijheid naar Bevrijdingsfestival Groningen

Roxeanne Hazes. Foto: Ben Houdijk

Roxeanne Hazes komt dinsdag 5 mei als Ambassadeur van de Vrijheid naar het Bevrijdingsfestival Groningen. Zij is een van de vier artiesten die per helikopter langs de Bevrijdingsfestivals in het land reizen.

Normaal zijn er drie Ambassadeurs van de Vrijheid. Vanwege de viering van 75 jaar vrijheid zijn dat er dit jaar vier . Behalve Roxeanne Hazes zijn dat Kris Kross Amsterdam, Snelle en Lucas & Steve. Zij vragen op de festivals aandacht voor de thema’s vrijheid en onvrijheid.

Roxeanne Hazes staat 5 mei op het podium van de Bevrijdingsfestivals Amsterdam, Den Haag, Fryslân en Groningen.

‘Mijn oma was Joods’

Roxeanne Hazes laat weten enorm vereerd te zijn dat ze dit jaar als Ambassadeur van de Vrijheid mag optreden. ,,De Tweede Wereldoorlog heeft me altijd gefascineerd. Tijdens geschiedenisles en met mijn vader keek ik oorlogsfilms”, zegt ze.

,,Mijn oma was Joods, een groot deel van haar familie is vermoord in de oorlog. Ze was mijn hartsvriendin, op mijn 16de overleed ze. Ik wilde alles over de oorlog weten, maar het maakte me tegelijkertijd ook verdrietig.”

,,Nu ik zelf moeder ben, krijgen oorlog en vrijheid weer een andere betekenis voor me. Ik ben niet meer alleen, ik ben nu verantwoordelijk voor een kindje en daar komen angsten bij kijken. Kleine en grote angsten; we leven helaas in een wereld waar terreuraanslagen gepleegd worden.”

Hoogtevrees

Er moet nog wel een obstakel overwonnen worden. Hazes heeft hoogtevrees. ,,Ik zie wel een beetje op tegen de helikoptervluchten”, zegt ze.

Bevrijdingsfestival Groningen vindt zoals te doen gebruikelijk plaats in Stadspark Groningen.

menu