Rudolf Feijen, raadsnestor van Veendam overleden

Rudolf Feijen, de nestor van de Veendammer gemeenteraad, is vorige week donderdag 26 juli op 63-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden.

Feijen zat sinds 1996 in de raad van Veendam. Eerst als fractievoorzitter van de eenmansfractie D66. Sinds 2006 was hij raadslid namens GemeenteBelangen (GB). Ook was hij sinds maart 2015 lid van het algemeen bestuur van het waterschap Hunze en Aa’s.

Conflict

Straight, helder, scherp, fel, sturend, consequent en ook rustig. Deze kwalificaties zijn van toepassing op Feijen die de lokale politiek en vooral ook de controlerende rol van de gemeenteraad hoog in het vaandel had staan.

Hij kwam regelmatig in conflict met het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) over een uiterst principiële zaak: wie is de baas in een gemeente? Oud-burgemeester Ab Meijerman (PvdA) stelde dat het college van B en W bepaalde beslissingen kan nemen zonder toestemming van de gemeenteraad.

 Feijen en andere raadsleden dachten daar fundamenteel anders over. De gemeenteraad hoort het laatste woord te hebben, stelde Feijen telkens weer in discussies als het ging over het treffen van gemeenschappelijke regelingen.

Burgemeester stapt op

,,Ik stel me zo principieel op, omdat er nogal wat op ons af komt. Zaken die ingrijpen op de organisatie. Dan kan het niet zo zijn dat de gemeenteraad aan de zijlijn staat en alleen achteraf te horen krijgt wat er gebeurt’’, stelde Feijen in april 2013. GB vormde toen een coalitie met PvdA en VVD. De aanvaringen met vooral Meijerman hadden een politieke crisis tot gevolg. Het conflict over bevoegdheden van collegeleden leidde uiteindelijk in oktober 2013 tot het gedwongen vertrek van de burgemeester. Het opstappen van de burgemeester werd GB lang nagedragen. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 liepen coalitiebesprekingen muurvast en moest er uiteindelijk een informateur aan te pas komen om plooien glad te strijken.

Opvolger

Feijen die in de gemeente Veendam ook zitting had in de commissie Bestuur, Economie en Middelen (BEM) en voorzitter was van de commissie Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) wordt als raadslid opgevolgd door Nico Zweerts de Jong.

Feijen werkte voor het Waddenfonds (een gemeenschappelijke regeling van de provincies Groningen, Friesland en Noord-Holland) waar hij door de provincie Friesland was gedetacheerd. Het Waddenfonds investeert in initiatieven en projecten die de ecologie en duurzame economische ontwikkeling van het waddengebied versterken.

De crematie heeft vrijdag in Assen in besloten kring plaats. Hij laat een vrouw en vier kinderen achter.

Lees hieronder enkele berichten uit het archief van DvhN over de Veendammer bestuurscrisis in 2013:

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.