Ruigste Run in Sappemeer: avontuur vol uitdagende hindernissen (+video)

Ruim 850 fanatiekelingen klauteren, klimmen en ploeteren zondag door sloten, weilanden en over hindernissen in het Adriaan Tripbos in Sappemeer.

De Ruigste Run van de Veenkoloniën heeft daarmee haar bestaansrecht bewezen. Vorig jaar trok de mud run bij de eerste editie al enkele honderden deelnemers.

De hoge, natte glijbaan op een grote zandbult in het natuurgebied van Staatsbosbeheer is een van de favorieten in het parcours vol hindernissen. ,,Zo’n hoge glijbaan vind je in geen andere mud run’’, zegt Arie van Hoorn van paardensportvereniging Goorechtruiters, organisator van de tocht. ,,Echt fantastisch’’, verzucht Trea (51) uit Kropswolde, die vlak achter vriendin Yvonne (51) naar beneden zoeft. Ze doen vaker mee aan dergelijke tochten en genieten met volle teugen.

’’Een ploeg van zeven sportievelingen rond Marcel ‘De Hulk’ Geurts uit Groningen is bezig met het tweede rondje van 7,5 kilometer. ,,We kennen elkaar van de sportschool. Dit is een mooie uitdaging.’' Ze rennen gauw door om na de finish ‘een gehaktbal te scoren’.

Wasbeurt

Het parcours zit vol uitdagingen. De deelnemers klauteren over hekjes van pallets, een toren van grote stropakken en moeten op sommige plekken tot aan hun knieën klauteren door sloten. Vlak voor de finish geeft de brandweer met een brandspuit de modderploeteraars een stevige wasbeurt. Vanaf de zijlijn geniet het publiek mee.

Dat geldt ook voor boswachter Annet de Jong. ,,Dit bos is in eerste instantie een natuurgebied. Maar rond deze tijd kan de natuur zo’n evenement prima verwerken. En dit is natuurlijk een mooi droog gebied door de zandgrond.’'

Ook zaterdag mochten de Goorechtruiters gebruik maken van het bos. Voor ruiters en paarden was een oefencross uitgezet met bijzondere obstakels als boomstammen, een waterhindernis en houtstellages. En er was een Ride & Run: een ruiter te paard legt samen met één of twee hardlopers een uitgezette route af. ,,Ideaal voor ruiters die wat ondersteuning nodig hebben op een buitenrit’', zegt Van Hoorn, instructeur bij de rijvereniging. En een hele uitdaging voor hardlopers, want een dravend of galopperend paard bijhouden vergt een grote inspanning.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.