Ruim 20.000 stemmen op hoekpand Grote Markt

Ruim 20.000 mensen hebben een stem uitgebracht op een van de ontwerpen voor het hoekpand in de oostwand van de Grote Markt.

De uitslag van de verkiezing wordt woensdag bekendgemaakt. Gisteren kon voor het laatst gestemd worden op de ontwerpen Merckt, Groenn of Oosterling. Groningers mochten stemmen over de architectuur.

Punten

Het pand dat als eerste uit de bus komt, wint daarmee 25 punten. Ook de jury mag 25 punten weggeven voor het pand dat volgens hen het hoogst scoort op architectuur. De jury verdeelt daarnaast ook nog punten voor onderdelen als planning en duurzaamheid. De jury bestaat uit stadsbouwmeester Jeroen de Willigen en zijn voorganger Niek Verdonk. Architect Thomas Müller is voorzitter. De jury wordt aangevuld met medewerkers van de gemeente Groningen.

Het nieuwe hoekpand vervangt het gebouw dat onlangs roze is geverfd. Het nieuwe pand komt een stuk verder naar voren te staan. De nieuwe eigenaar koopt het oude gebouw en is dus ook verantwoordelijk voor de sloop.

Forum

Groningen is bekend met het laten meestemmen van publiek. Ook in 2007 konden Stadjers zich uitspreken. Toen ging het over het ontwerp van het Groninger Forum. Toen lieten zo’n 21.500 Groningers hun mening weten.

WestCord Hotel

Over het ontwerp voor het WestCord-hotel, dat in het middenstuk van de oostwand komt, mogen mensen zich ook laten horen. Het gaat daarbij niet om een stemming, maar mensen kunnen een open reactie geven. Bij de gemeente zijn er daarvan al zo’n 1500 binnengekomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.