Ruim baan cultuur Sint Jansstraat

Met de mogelijke vestiging van cultureel centrum Vrijdag ligt voor de Sint Jansstraat een toekomst als cultureel kwartier in het verschiet.

In een brief aan de raad melden B en W dat het de bedoeling is om de panden Martinikerkhof 11 en Sint Jansstraat 3 te kopen. In beide panden is nu nog de stichting Toevluchtsoord gevestigd. De stichting Kopland verhuist binnenkort naar een nieuwe locatie aan de Velden (het vroegere Oosterparkstadion). De gemeente heeft met de eigenaren van de panden, woningstichting Lefier en stichting Toevluchtsoord een akkoord bereikt over de prijs.

Beide gebouwen grenzen aan de Muziekschool aan de vroegere Muziekschool. Die is met het Kunstencentrum gefuseerd en heeft Vrijdag als naam gekregen. Het nieuwe centrum kende een vliegende start, maar een groot nadeel is de vestiging op drie locaties in de stad. De muziekschool zit nog aan de Sint Jansstraat, daarnaast zijn er vestiging aan de Noorderbuitensingel en Walstraat.

Eerder dit jaar al zei directeur Jan Brouwer te hopen dat Vrijdag ondergebracht zou kunnen worden aan de Sint Jansstraat. Die mogelijkheid lijkt reëel te worden nu de gemeente van plan is de panden aan Martinikerkhof en Sint Jansstraat te kopen.

De gemeente houdt er rekening mee dat het financieel niet lukt om Vrijdag centraal te huisvesten aan de Sint Jansstraat. Een andere culturele invulling heeft dan de voorkeur. Mocht dat ook niet lukken, dan is de gedachte om in de panden woonruimte te creëren. Het stadsbestuur is het een lief ding waard als meer mensen gaan wonen in de binnenstad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.