Ruim half jaar cel voor zakkenrollende asielzoeker Groningen

Een 24-jarige asielzoeker uit Marokko is woensdag veroordeeld tot ruim een half jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij zakkenrollen in de binnenstad van Groningen. De man werd 12 november opgepakt. Hij had zeven dure mobiele telefoons bij zich.

De mobieltjes bleken eerder die avond gestolen van mensen die horecagelegenheden in Groningen bezochten. De verdachte uit Casablanca heeft eind oktober asiel aangevraagd in Ter Apel. ,,Een kansloze aanvraag”, concludeerde de officier van justitie bij de politierechter in Assen. Hij eiste een celstraf van zes maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

De verdachte ontkent. ,,Ik wist niet dat de mobieltjes gestolen waren, anders had ik ze nooit aangenomen." De man is volgens de officier herkend door een getuige. Ook staat hij op camerabeelden. Hij stond lang in de buurt van het Concerthuis in de Poelestraat. Een landgenoot kwam steeds bij hem om een mobieltje te brengen.

Vorige week stonden zes Marokkaanse asielzoekers tussen de 20 en 25 jaar voor de politierechter op verdenking van zakkenrollerij in Groningen. Drie van hen werden vrijgesproken. De rest kreeg tussen de zes en twaalf weken cel. Tegen de vrijspraak van de andere verdachten is het Openbaar Ministerie in hoger beroep gegaan. Ze zouden allemaal tot dezelfde bende zakkenrollers behoren.

De politierechter wond er geen doekjes om in zijn uitspraak over de 24-jarige verdachte. ,,Ik vind meneer een nepasielzoeker. Wat hij heeft gedaan, brengt gevoelens van onveiligheid in de samenleving. Hij besmeurt ook nog eens de naam van echte vluchtelingen en van honderdduizenden Marokkanen in Nederland die helemaal niets verkeerd doen.” De man is veroordeeld tot 28 weken gevangenisstraf.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.