Het aantal buitenlandse studenten Geneeskunde is de afgelopen jaren geëxplodeerd.

Run op ‘goedkope’ artsenopleiding in Groningen. Kwart van studenten geneeskunde komt uit buitenland, gaan die straks wel aan de slag als dokter in Noord-Nederland?

Het aantal buitenlandse studenten Geneeskunde is de afgelopen jaren geëxplodeerd. Foto: ANP

Het aantal buitenlandse studenten geneeskunde in Nederland en met name Groningen en Maastricht is de laatste jaren fors gestegen. Voor komend studiejaar is intussen een kwart van de eerstejaars medisch studenten van niet-Nederlandse afkomst.

Onder hoogleraren in het Universitair Medisch Centrum Groningen wordt de ontwikkeling met enige zorg bekeken omdat er een nijpend tekort aan artsen is in Noord-Nederland. ,,Er zijn collega’s die vrezen dat maar weinig van deze buitenlandse studenten uiteindelijk hier in de regio aan de slag zullen gaan als dokter’’, bevestigt de woordvoerder van het UMCG.

Aantal niet-Nederlandse studenten geëxplodeerd

Van de zeven universitaire opleidingen geneeskunde in Nederland hebben alleen de studies in Groningen en Maastricht een Engelstalig programma. Uit cijfers van het Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering van het onderwijs, blijkt dat het aantal niet-Nederlandse studenten geneeskunde in vijftien jaar tijd is geëxplodeerd van 58 studenten in 2006 tot 899 in 2019. Het merendeel daarvan studeert in Groningen en Maastricht.

Groningen kent al enkele jaren een stabiel aantal buitenlandse studenten, vooral afkomstig uit Duitsland en Griekenland. Voor komend studiejaar waren 400 van de 1176 deelnemers aan de –strenge- toelatingsprocedure buitenlands. Daarvan kunnen er 410 in september aan hun studie geneeskunde beginnen, van wie zo’n 100 niet-Nederlanders.

,,We zijn op zich blij met de animo voor onze studie vanuit het buitenland omdat het goed is om internationaal georiënteerd te zijn’’, vervolgt de UMCG-woordvoerder. ,,Maar het is ook altijd wel zaak om goed te kijken of het wel in balans is.’’

Meer jongeren die geneeskunde willen studeren dan er plekken zijn

Vanwege het al jaren voortdurende artsentekort in Nederland, met name in de verder van de Randstad af gelegen regio’s, wordt ieder jaar door het Capaciteitsorgaan onderzoek gedaan naar hoe veel nieuwe medisch studenten er nodig zijn. Het aantal plekken is de laatste jaren wat opgeschroefd maar er blijft een strenge selectie aan de poort, de zogeheten numerus fixus.

Er zijn vele malen meer jongeren die geneeskunde willen studeren dan er plekken zijn. Hoe veel van de beschikbare studieplekken bezet kunnen worden door niet-Nederlandse studenten wordt in de rapporten van het Capaciteitsorgaan niet beschreven.

De Nederlandse studie geneeskunde is volgens kritische hoogleraren in het UMCG met name populair bij buitenlanders omdat het relatief goedkoop is en er een Engelstalige mogelijkheid is. Een jaar geneeskunde studeren kost in de Verenigde Staten al snel honderdduizend dollar. De Nederlandse studie kost studenten zo’n tweeduizend euro per jaar. Het gros van de kosten betaalt de Nederlandse overheid.

Grote competitie in heel Europa

Verder speelt mee dat er in heel Europa een grote competitie tussen studenten is om in aanmerking te komen voor een opleidingsplaats voor de studie geneeskunde. De Nederlandse studie is populair omdat er een Engelstalige mogelijkheid is.

Er zijn zelfs bemiddelingsbureaus in andere EU-landen die jongeren daarom richting de Nederlandse studie begeleiden. Dat zou met name de toestroom uit Griekenland verklaren. ,,Bij de toelatingstoets in februari stonden de Schipholtaxi’s in rijen voor de Aletta Jacobshal om de deelnemers snel naar het vliegveld terug te brengen’’, zegt een anonieme hoogleraar.

menu