Als de piek van de derde golf voorbij is, kunnen de coronamaatregelen versoepeld worden, zo maakte het kabinet dinsdagavond bekend. Maar wanneer is die piek van de derde golf eigenlijk voorbij? De meningen zijn verdeeld. Een overzicht.

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge hopen dat het moment op 28 april bereikt gaat worden. Als het aantal nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen een paar dagen achtereen daalt, zouden de winkels en terrassen weer open kunnen, terwijl er ook eindelijk een streep kan door de avondklok, meldden ze tijdens de persconferentie.

Maar vanuit ziekenhuizen klinkt scepsis over die prognose. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, stelde dinsdagavond in de talkshow Op1 dat hij verwacht dat we pas in mei over de piek heen zijn. „Wat Mark Rutte belooft, kan hij niet waarmaken”, zei hij daarom. „Waarom zegt-ie dan ’we gaan het eind volgende week weer bekijken’. Dan moet er een wonder gebeuren.”

’Warm weer haalt piek naar voren’

Ook Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, toonde maandag in zijn laatste modellen dat ziekenhuizen er vooralsnog rekening mee houden dat de piek pas begin mei volgt. Dan liggen er binnen die voorspellingen ongeveer 3000 coronapatiënten.

Wel benadrukte hij dat een snellere vaccinatie en een verandering van het seizoen (warmer weer, ongunstiger voor het virus) die piek naar voren zouden kunnen halen. Hij toonde zich ook voorstander van het direct heropenen van de terrassen, zolang dat de handhaafbaarheid en naleving van de maatregelen vergroot.

Want hoewel het aantal nieuwe opnames in de ziekenhuizen ook wat gestabiliseerd is, nam de totale bezetting in de afgelopen week nog wel toe: van 2498 naar 2554. Met name op de intensive care werd het drukker, met een stijging van 750 naar 794. Op de gewone verpleegafdeling steeg het getal van 1748 naar 1760.

’In mei over ergste heen’

Kuipers stoorde zich eerder al aan de voorspellingen van het RIVM, die volgens hem voortdurend bijgesteld worden. Zo paste het RIVM afgelopen week de prognose van de piek in de ziekenhuizen aan van begin mei naar half april.

Ook viroloog Bert Niesters ergert zich daaraan. „Ik denk dat we die piek niet voor het eind van de maand bereikt hebben. Iedereen is een beetje gaan wildvaren op die uitspraak dat de derde golf niet zo hoog wordt en eerder komt dan gedacht. De cijfers laten zien dat het niet goed gaat, terwijl de testevenementen gewoon doorgaan, wat ook een experiment blijft. Ik verwacht dat we pas in mei over het ergste heen zijn.”

Wie naar de huidige cijfers van het RIVM kijkt, ziet dat het aantal coronabesmettingen nog toeneemt en weinig op een piek wijst. Niet alleen steeg in de week van 7 tot en met 13 april het aantal mensen dat positief testte met 6 procent naar 51.240, ook nam het percentage positieve coronatesten toe: van 8,9 procent in de week van 31 maart tot en met 6 april naar 9,6 procent in de afgelopen week.

Klein land

Epidemioloog Arnold Bosman vindt dan ook dat we er nog altijd ’slecht’ voor staan. „Als je gemiddeld boven de 7000 nieuwe gevallen per land hebt, doe je het niet goed, zeker als klein land. Kijk je naar de huidige cijfers en het vaccinatietempo, dan denk ik dat we pas echt een duidelijke afname in de besmettingen en ziekenhuisgetallen gaan zien als het structureel warmer weer wordt, in de loop van mei.”

Hij stoort zich eraan dat het kabinet direct na de piek weer wil versoepelen. „Het is net alsof je een enorme lekkage hebt, eindelijk een paar dweilen kunt inzetten om wat water weg te vegen en vervolgens alsnog de kraan verder openzet. Het lijkt mij verstandiger om nog enkele weken na die piek de maatregelen vast te houden. En dan moeten er ook geen valse beloftes van versoepelingen meer gedaan worden, want de 17 miljoen Nederlanders hebben het daarmee begrijpelijkerwijs helemaal gehad.”

Mutaties

De epidemioloog wijst erop dat hoe meer het virus zich blijft verspreiden hoe meer kans er op mutaties is, wat ons kwetsbaarder kan maken als de vaccins daar niet optimaal tegen werken. „En dan zijn we straks in de herfst weer terug bij af.”

Hij vindt ook dat het kabinet Nederlanders meer tegemoet moet komen om de pandemie te lijf te gaan. „In Engeland delen ze bijvoorbeeld twee keer per week aan burgers een gratis zelftest uit, zodat je weet dat je veilig naar je werkt kunt gaan. Maak die middelen veel aantrekkelijker.”

Toch zijn er wel hoopvolle tekenen die erop zouden kunnen wijzen dat het ergste bijna achter de rug is. Zo ligt het laatst bekende reproductiegetal de laatste weken steeds net iets onder de 1. Het laatst bekende cijfer, van 29 maart, bedroeg 0,97, net als de week ervoor. Wel benadrukt het RIVM dat het nog niet voldoende is om het virus echt af te remmen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus