Ruziënde buren staan lijnrecht tegenover elkaar, rechter komt daarom tot vrijspraak

Vrouwe Justitia in de hal van de rechtbank in Groningen - Foto: Rob Zijlstra

Twee buren uit de Oosterparkwijk die al tientallen jaren met elkaar overhoop liggen zaten woensdagmorgen in de rechtbank. De 77-jarige buurman zou de buurvrouw met een bezem hebben geslagen.

Het voorval met de bezem gebeurde al in 2016. De zaak werd eerder door het Openbaar Ministerie opzij gelegd omdat er niet genoeg bewijs zou zijn. De buurvrouw ging hiertegen in beroep, waardoor de 77-jarige man zich alsnog moest verantwoorden.

Meerdere confrontaties

Het loopt die vrijdag in december 2016 meerdere keren tot een confrontatie. ’s Morgens ontdekte de buurvrouw op een ochtend dat er verf op haar voordeur zat. Ze verdenkt haar buurman, maar die zegt niet thuis te zijn geweest. Later spreekt de buurman de buurvrouw aan op haar veeggedrag. Hij vindt dat ze de rotzooi teveel voor zijn deur veegt.


Na deze boodschap beweert de vrouw dat de man haar met de bezem heeft geslagen. Later op de avond zou hij haar door haar brievenbus hebben uitgescholden.

Ook in de rechtbank stonden de twee recht tegenover elkaar. De buurman ontkent met klem dat hij de buurvrouw heeft geslagen en ook het schelden is volgens hem niet waar. Wel stelt hij dat zijn buurvrouw meerdere malen valselijk is beschuldigd bij de woningbouw, onder andere voor moord en mishandeling.

‘Een van de twee spreekt niet de waarheid’

Dat de twee verklaringen zo verschillend zijn, maakt het voor de officier van justitie ook moeilijk. ,,Dit is een zaak waarbij je weet dat een van de twee niet de waarheid spreekt en ik kom er niet uit wie het is.” Zijn conclusie is daarom ook: vrijspraak. Ook de rechter loopt tegen dit probleem aan en komt tot dezelfde conclusie als het Openbaar Ministerie.
 

menu