RvS: Sluiten van Empire Sappemeer legitiem

Burgemeester Peter de Jonge van Hoogezand-Sappemeer stond in zijn recht toen hij vorig jaar februari café/loungebar Empire (het Bonte Huis) sloot.

Dat heeft de Raad van State deze week beslist in het hoger beroep van de exploitanten die hun zaak op de hoek Noorderstraat/Kees de Haanstraat in Sappemeer weer willen openen. Het monumentale pand staat al anderhalf jaar leeg.

Geluidsoverlast

De burgemeester besloot tot sluiting na klachten over geluidsoverlast. Ook zouden de openingstijden niet worden nageleefd en werd er tussen middernacht en 01.00 uur drank verkocht voor 1 euro per glas. De Raad van State oordeelt dat de geluidmeting die de gemeente op een avond liet uitvoeren voor voldoende bewijs heeft gezorgd. De dj was buiten het pand tot op 100 meter afstand duidelijk verstaanbaar.

De geluidmeting gebeurde door toezichthouders van de Omgevingsdienst Groningen. De uitbaters van café/loungebar Empire zijn van mening dat deze niet bevoegd waren om controles uit te voeren.

Hoogezand-Sappemeer had in februari 2015 nog geen zogeheten mandaatbesluit getekend met de Omgevingsdienst. De Marne, Stadskanaal, Vlagtwedde en Bellingwedde hadden wel op tijd getekend. De Raad van State vindt dat van ondergeschikt belang en is over de bevoegdheidskwestie heen gestapt. Het besluit van de burgemeester wordt als legitiem aangemerkt.

Vergunning

Het is niet de eerste keer dat de eigenaren van het Bonte Huis en de gemeente Hoogezand-Sappemeer tegenover elkaar staan. Al meteen na de sluiting vorig jaar februari stonden de partijen voor de rechtbank in Groningen. De gemeente had een vergunning verleend voor een café/restaurant, maar constateerde dat het accent meer lag op dansen en muziek dan op eten en drinken. Bovendien was het café op de begane grond als loungebar Empire verplaatst naar de verdieping. Daarin voorzag de vergunning niet.

De rechtbank oordeelde dat er geen sprake was van voortzetting, maar van verplaatsing, reden waarom de exploitatie niet werd beschermd door het overgangsrecht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.