RvS: Waterpeil Lauwersmeer mag 0,4 meter omhoog

De provincie Groningen mag het peil in het Lauwersmeer tijdelijk met veertig centimeter verhogen voor een zogeheten rietproef. Dit besliste de voorzieningenrechter van de Raad van State dinsdag.

Friese en Groningse recreatieondernemers en agrariërs rond het Lauwersmeer verzetten zich vorige week in Den Haag tegen de watervergunning die het Waterschap Noorderzijlvest aan de provincie Groningen verleende. Ze vrezen voor drassigheid, verweking van kades en verzilting van landbouwgronden.

Geen nadelige effecten

De Raad van State vindt echter dat Noorderzijlvest de effecten van de peilverhoging tot op de bodem heeft uitgezocht en dat van nadelige effecten op de omgeving niet is gebleken. Noorderzijlvest sprak zelf van ongefundeerde angstgevoelens bij de boeren en de recreatiebranche.

Proef uitgesteld

De peilverhoging had 15 februari moeten ingaan maar werd uitgesteld vanwege de rechtszaak bij de Raad van State. De rietproef duurt tot 1 april. Met de peilverhoging moet de rietgroei rond het Lauwersmeer gestimuleerd worden voor een betere vogelstand in het Natura 2000-gebied. Het gaat om een proef die in 2019 wordt herhaald. Bij succes zal het peil elk voorjaar tijdelijk worden verhoogd.

Later dit jaar dient bij de Raad van State nog wel een bodemprocedure tegen de watervergunning. Daarna volgt een definitieve uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.