RvS: bouw Groningse moskee mag

De Stichting Moskee en Islamitisch Centrum Groningen mag in Park Selwerd in Groningen een nieuwe moskee bouwen met drie bouwlagen. Dit heeft de Raad van State uitgesproken over de omgevingsvergunning die door wijkbewoners werd aangevochten.

De Raad van State bleek het woensdag eens met b en w van Groningen dat de nieuwe moskee niet heel veel meer bezoekers zal trekken dan het bestaande gebedshuis. Dat is in een oude boerderij gevestigd. Volgens de hoogste bestuursrechter zal de wijk dan ook niet te maken gaan krijgen met onaanvaardbare parkeeroverlast tijdens pieken zoals het vrijdagmiddaggebed.

Buurtbewoners bestreden dit vorige maand fel in Den Haag tijdens een rechtszitting. Volgens hen wordt de moskee een grote regionale trekker waar veel meer gelovigen op af zullen komen dan de beoogde 467. De rechtbank Groningen vond dat een jaar geleden ook en zette een streep door de vergunning.

De gemeente had volgens de bestuursrechter Noord-Nederland te snel de bouw van de derde verdieping toegelaten. Ondanks deze uitspraak verleende de gemeente een nieuwe vergunning. Daarin toont Groningen volgens de Raad van State aan dat de extra vierkante meters niet veel meer bezoekers zullen trekken dan de huidige moskee.

In de nieuwe moskee komt plaats voor leslokalen en een winkel. Tijdens het vrijdagmiddaggebied zou daar niemand zijn want dan zit iedereen in de gebedsruimte.

menu