SP Groningen wil tekst en uitleg wethouder Diks over 'denigrerende' uitspraken: ‘Mensen in armoede moeten goed nadenken voordat ze aan kinderen beginnen’

Isabelle Diks. Foto: Corne Sparidaens

De SP in Groningen roept wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) op het matje. De socialisten willen dat Diks verantwoording aflegt over uitspraken mensen over zwangerschappen en leven in armoede.

Bij de start van een gemeentelijk programma Kansrijke Start vrijdag gaf de wethouder een interview aan de lokale omroep OOG .

OOG citeert de wethouder met de uitspraak: ‘Mensen in armoede moeten goed nadenken voordat ze aan kinderen beginnen’. Dat leidt vrijdagavond meteen al tot heftige reacties op Twitter.

Badinerend en denigrerend

De uitspraak is ook de SP-fractie in het verkeerde keelgat geschoten. Fractieleider Jimmy Dijk wil dat de wethouder woensdag tekst en uitleg geeft. Hij noemt Diks’ uitspraken denigrerend en badinerend. ,,De wethouder moet zich bezig houden met inkomensondersteuning. Enkel wijzen op individueel gedrag is stigmatiserend.’’

Uitspraak niet gedaan

Diks op haar beurt ontkent de gewraakte uitspraak te hebben gedaan. ‘Het programma Kansrijke Start helpt vrouwen een goede afweging te maken over het goede moment voor een zwangerschap. Een ondersteuning die we trouwens al jaren bieden’.

Diks voegt eraan toe dat dat iets heel anders is dan ‘de implicatie dat we mensen in armoede willen beletten kinderen te krijgen. Dit programma dwingt vrouwen nergens toe. Het kan ze helpen een weloverwogen keus te maken’.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen