SP: Groot tekort huurwoningen

Groningen heeft een groot tekort aan betaalbare huurwoningen. De stad moet aanzienlijk bij bouwen, verkoop van sociale huurwoningen moet stoppen.

Analyse

Dat concludeert de Groninger SP na een analyse van de huurmarkt in de stad. ‘Gemeente en corporaties werken goed samen, maar gevolgen van kabinetsmaatregelen, zoals de verhuurdersheffing worden steeds meer zichtbaar’, aldus de SP.

Volgens de socialisten is de toegenomen wachttijd voor een woning daarvan een voorbeeld. In Groningen hebben jongeren sneller een goede woning. De SP juicht dat toe, ‘de druk van kamerverhuurpanden en huisjesmelkers op buurten is afgenomen. Dat is een succes van de aanpak door gemeente en corporaties’.

Er staat tegenover, zo ontdekte de SP, dat de wachttijden voor mensen in andere leeftijdsgroepen is toegenomen. Zo moet een 65-plusser volgens het SP-onderzoek ruim 5 jaar op een woning wachten, in 2012 was dat iets minder dan 4 jaar. De conclusies van de SP zijn gebaseerd op cijfers van de gemeente zelf, zegt SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk.

Statushouders

Het gebrek aan betaalbare huurwoningen heeft een ander negatief effect. Voor zogeheten statushouders (vluchtelingen) zijn ook amper woningen beschikbaar. ‘Dat is een gevaar’, zegt de SP. ‘Statushouders moeten concurreren met mensen die al jaren op een wachtlijst staan. Dat zou niet mogen’. Vorig waren 336 statushouders in Groningen, 306 van hen werden gehuisvest.

Voor de SP is dat reden alarm te slaan en te hameren op de bouw van goede en betaalbare huurwoningen. Volgens de SP zijn er dit en vorig jaar samen 434 huurwoningen verkocht. In dezelfde periode worden er 88 woningen gebouwd. De socialisten vinden dat een halt toegeroepen moet worden aan de verkoop van sociale huurwoningen. Daarnaast moet alles op alles worden gezet om sociale huurwoningen bij te bouwen, aldus de SP.

Volgens de SP kan dat bijvoorbeeld door gemeentelijk vastgoed om te bouwen tot huurwoningen. Gemeentelijke grond moet voor een gunstige prijs worden verkocht aan projectontwikkelaars die daar betaalbare huurwoningen willen bouwen. De partij pleit ook voor bindende afspraken met de woningcorporaties.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.