SP Hoogezand is kritisch op digitale dienstverlening

De fractie van de SP in Hoogezand-Sappemeer stelt vragen over de gebrekkige digitale dienstverlening van de gemeente.

Ver beneden de maat

Uit onderzoek van Deloitte, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), komt naar voren dat Hoogezand-Sappemeer wat betreft digitale dienstverlening voor de inwoners binnen de provincie Groningen ver beneden de maat scoort: 42,8.

In het regeerakkoord staat dat dienstverlening door de overheid beter moet en en dat bedrijven en burgers met ingang van 2017, zaken met de overheid zoals het aanvragen van een vergunning, ook digitaal afgehandeld kunnen worden.

Deloitte onderzocht niet alleen digitale informatie op gemeentesites, maar keek ook naar de mogelijkheden van digitale interactie: het downloaden, invullen en weer uploaden van formulieren.

Andere gemeenten

In de provincie scoort de gemeente Oldambt als beste: 73,2. Alleen de stad Groningen scoort met 75,1 hoger. Opvallend is de hoge score van Menterwolde: 67,1. Slochteren, waarmee Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde met ingang van 2018 de gemeente Midden-Groningen vormt, komt er met 40,3 bekaaid vanaf.

Geluiden vanuit bevolking

De SP, in Hoogezand-Sappemeer de grootste raadsfractie, stelt dat de gebrekkige digitale dienstverlening bevestigd wordt door geluiden vanuit de bevolking.

,,Wat doet het college van B en W om in aanloop naar 2018 het aanbod van digitale diensten te verbeteren? Is het niveau tekenend voor de algehele automatisering op het gemeentehuis of beperkt het zich tot het aanbod van digitale dienstverlening?’’

De Hoogezandster socialisten willen van B en W weten welke afdelingen het goed en welke het minder goed doen.

Op de drie gemeentehuizen worden verschillende automatiseringssystemen gebruikt. Voor de gemeente Midden-Groningen zou al zijn gekozen voor GemeenteOplossingen voor het nieuwe raadsinformatiesysteem. De SP vraagt wat het nieuwe webplatform voor Midden-Groningen en RIS mogen kosten.

De SP vindt dat na de gemeentelijke herindeling de gemeentelijke dienstverlening ook zonder internet geregeld moet kunnen worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.