SP: Huurder komt niet meer rond

Een groeiende groep huurders in Groningen heeft problemen om maandelijks de huur te betalen. Ze moeten kiezen welke rekening ze wel en welke ze niet betalen.

In de raadscommissie wonen bespreekt de gemeenteraad woensdag de te maken afspraken met woningcorporaties in de stad. De SP-fractie die de afgelopen maanden met huurders heeft gesproken vindt dat corporaties niet langer door mogen gaan met de jaarlijkse huurverhoging. Huurders komen door die verhoging in niet meer op te lossen problemen, zegt fractievoorzitter Jimmy Dijk.

Sinds de zomer spraken SP'ers met vijftig huurders verspreid over verschillende wijken in de stad, via internet vroegen ze mensen enquêtes in te vullen. Volgens de Socialistische Partij heeft nu al meer dan 40 procent van de huurders problemen met het betalen van de huur.

De corporaties verleggen de verhuurdersheffing die ze van het rijk opgelegd krijgen naar de huurders. Volgens Dijk betekent al gauw een jaarlijks huurverhoging van 2,5 tot 4 procent, zomaar twintig euro per maand.

Dijk wil dan ook dat corporaties in Groningen afzien van de jaarlijkse huurverhoging. ,,Nul is genoeg voor de komende jaren.'' Volgens Dijk zitten veel mensen in angst. Verhuizen naar een goedkopere woning zit er niet in omdat er op de markt vrijwel geen doorstroming is.

Illustratie: SP

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.