SP: Woonschepenhaven Groningen nog steeds niet klaar

De SP in de stad Groningen zegt dat de werkzaamheden in de Woonschepenhaven niet goed zijn afgerond. Er zou twee jaar na de opknapbeurt nog steeds van alles mis zijn.

Volgens fractievoorzitter Jimmy Dijk hebben bewoners van de haven, die de afgelopen jaren is vernieuwd, allerlei klachten.

In een brief aan B en W somt hij gebreken op. Zo is de kraanwatertemperatuur hoog omdat de leidingen los in het water liggen is en de gasdruk laag door te kleine leidingen. Kasten van nutsvoorzieningen staan los, puin voorkomt dat er kan worden gemaaid en de nieuwe sluis laat de golfslag van het Eemskanaal binnen.

Wat is er gedaan met klachtenlijst van 2017?

Dijk wil van B en W weten wat er precies is gedaan met de klachtenlijst van begin vorig jaar. De gemeente stelde toen zelf een lijst met 65 verbeterpunten samen. In mei 2017 zou alles klaar zijn.

Hij wijst bovendien op de gevaarlijke situatie bij de sluis en op de weg, waar de verkeersdrempels zijn weggehaald. Dijk wil ook weten waarom het grasveld bij de ingang niet wordt (mag worden) aangepakt en of B en W van plan zijn iets te doen tegen de ‘bootjesmelkers’. ,,Die verpesten de buurt.’’ Groningen treedt elders in de stad wel op tegen huisjesmelkers.

Er ging van alles mis

Bewoners van de Woonschepenhaven klaagden al sinds 1990 over achterstallig onderhoud. De gemeenteraad stelde uiteindelijk in 2013 een bedrag van 4,7 miljoen euro beschikbaar voor een opknapbeurt. Er kwam later nog een miljoen bij omdat steigers, de damwand van de binnendijk en de oever van de buitendijk in slechtere staat verkeerden dan gedacht.

De werkzaamheden, die in mei 2015 begon en voor kerst dat jaar afgerond zou zijn, liepen uit tot in 2016. Aannemer Oosterhof Holman zette aanvankelijk te grote baggerschepen in.

Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) zei vooraf al dat nieuwe tegenvallers niet waren uitgesloten. Hij noemde dat bij complexe projecten niet ongewoon.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.