SP en GroenLinks Groningen willen verbod op mosquito

Er moet een verbod komen op mosquito’s in de stad Groningen. Dat bepleiten de Socialistische Partij en GroenLinks.

Volgens de twee partijen hangen sinds kort aan de gevel van de vestiging van Bakker Bart in de binnenstad een of meerdere mosquito's. Deze geven op bepaalde momenten om de een of twee minuten gedurende vijf seconden achtereen een harde irritante pieptoon.

Mosquito's zijn omstreden. Het geluid dat het apparaat produceert is niet alleen te horen voor personen tot ongeveer 25 jaar, maar ook door sommige ouderen. De blootstelling aan het geluid, kan hoofdpijn en pijnlijke oren veroorzaken.

Vier jaar geleden wilde een meerderheid van de gemeenteraad het plaatsen van mosquito’s opnemen in het vergunningenstelsel maar dat is er nooit van gekomen. GroenLinks en SP menen dat het beter is om de mosquito helemaal te verbieden dan telkens bij burgemeester en wethouders te moeten aandringen op handhaving. De mosquito is in België enkele jaren terug al verboden.

Volgens SP-raadslid Rosita van Gijlswijk en Benni Leemhuis van Groenlinks neemt de overlast door de zoemers weer toe. Behalve bij Bakker Bart wordt het geluid van de mosquito bij de Nassauschool gehoord en ook aan de Schoolholm is een op op privéterrein geplaatste mosquito aan de Schoolholm waarneembaar

Mosquito's hebben eerder al voor opschudding gezorgd in de stad. Na protesten verwijderde de Hanzehogeschool een piepkastje aan het Zernikeplein. Ook twee mosquito's bij het Allendeplein werden weggehaald. De mosquito bij de Nassauschool is eerder op verzoek van de gemeente uitgezet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.