SP en PvdA: laat werkloze stadjers Zuidelijke Ring bouwen

Stadjers die op zoek zijn naar werk moeten hun steentje kunnen bijdragen aan de bouw van de Zuidelijke Ringweg.

Dat vinden de PvdA en de SP. Het zou volgens de partijen een prima manier zijn om de werkloosheid te in te dammen. De stad staat er qua werkgelegenheid slecht voor, menen PvdA-raadslid Jan Pieter Loopstra en SP-raadslid Wim Koks.

„10.000 stadjers in de bijstand. 5.000 ww-ers, 3.000 wajongers, 2000 WIA-ers met arbeidsverplichting en duizenden werkzoekenden die geen uitkering ontvangen: de stad staat er met werk slecht voor”, sommen de raadsleden op. „Het bevorderen van de werkgelegenheid is dan ook een van de belangrijkste opgaven waar onze gemeente de komende jaren voor staat.”

Om te kunnen garanderen dat er straks ook daadwerkelijk veel Groningers meebouwen aan het project, willen de partijen schriftelijke vragen indienen bij het College van B&W. Uit de antwoorden moet blijken hoe zij de stadjers zonder werk bij de bouw willen betrekken.

‘Welke instrumenten en handvatten heeft het college om geschikte werkzoekenden te begeleiden naar een baan bij bouw van de Ring?’, zo luidt een van de schriftelijke vragen. ‘En op welke manier en in welke mate wordt social return ingezet?’

De partijen benadrukken dat de arbeiders op een eerlijke wijze betaald moeten worden en dat ze vallen onder de Nederlandse CAO. „Ingewikkelde schijnconstructies, zoals die afgelopen jaren geconstateerd zijn bij de bouw van het Forum en de aanleg van de Sontbrug, waarbij de wet wordt omzeild en grote aantallen werknemers worden uitgebuit, zijn onacceptabel”, aldus Kok en Loopstra.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.