SP in Den Haag: ‘herindeling Haren is oneerlijk’

Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) verdedigt morgen de zelfstandigheid van de gemeente Haren in het Tweede Kamerdebat over de herindeling Groningen, Haren en Ten Boer.

„De bevolking van Haren heeft zich duidelijk uitgesproken”, zegt Van Raak. „Het probleem is niet de lokale democratie, maar het landelijk beleid.”

Oneerlijk beleid

Volgens Van Raak zorgen de ontwikkelingen in het landelijke beleid om meer taken bij de gemeente neer te leggen voor onnodige herindelingen. „Het is niet eerlijk, omdat gemeentes nauwelijks een keus hebben. Of je moet de taken uit kunnen voeren, of je moet herindelen. Terwijl bewoners anders kiezen.”

Van Raak vindt het beleid dubbelzinnig. „De taken gaan naar gemeenten om dichterbij de burger te staan en tegelijkertijd moet de gemeente waar de mensen wonen ervoor worden opgeheven. Ik wil dat de bewoner zich eerst uit kan spreken, wil ik in een kleine gemeente wonen met weinig taken of een grote met veel taken. Dat is een eerlijke keuze.”

Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP). Foto: ANP

Herindelingen aanhouden

Als het aan Van Raak ligt, houdt minister Kajsa Ollongren (D66, Binnenlandse Zaken) de herindeling aan. „Ik wil van de minister vragen om eerst met een goede visie op het lokale bestuur te komen. Het probleem is niet Haren of de provincie Groningen, het probleem is het landelijke beleid.”

De SP is tot zover de tweede partij die zich voor behoud van zelfstandigheid uitspreekt. Vrijdag liet 50Plus al weten met een amendement te komen om Haren, die nog altijd tegen de herindeling is, uit het wetsvoorstel te halen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.