SP in Groningen wil Airbnb verbieden

Toeristen die in de gemeente Groningen in een Airbnb overnachten, moeten in de toekomst gewoon toeristenbelasting betalen.

Raadsleden vinden het oneerlijk dat voor een overnachting in een woning via het online-platform Airbnb geen toeristenbelasting wordt betaald, terwijl dat voor andere slaapplekken wel moet. Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) wil onderzoeken of het mogelijk is toch toeristenbelasting te heffen. Een raadsmeerderheid is voor.

Het probleem is volgens de gemeente dat het aanbod per dag wisselt, waardoor het bijhouden van de Airbnb-adressen voor de toeristenbelasting niet meevalt. Daarom wordt gekeken of het mogelijk is toeristenbelasting via de platforms te heffen.

Zo krijgt de gemeente ook een beter beeld van het aantal overnachtingen. Bovendien wil de gemeente helder hebben hoeveel woningen via platforms als Airbnb, Wimdu en HomeAway worden geboekt. In Groningen worden momenteel via Airbnb circa driehonderd huizen, appartementen en kamers aangeboden.

‘Verbod op Airbnb’

Fractievoorzitter Jimmy Dijk van oppositiepartij wil veel verder gaan. Afschaffen die handel. ,,Het aantal overnachtingen blijft groeien. Dat is mooi, maar kan ook problemen met zich meebrengen en veroorzaken. Zo zien we dat de binnenstad van Amsterdam overspoeld wordt door toeristen en dagjesmensen en dat Amsterdammers zich vaak te gast voelen in hun eigen binnenstad. Die kant moeten we met Groningen niet op.’’

En er zijn meer nadelen. ,,Deze concepten van de deeleconomie hebben een ondermijnende en uitbuitende keerzijde. Democratische regels zoals belastingen, arbeidsvoorwaarden en een gelijk speelveld worden bij deze initiatieven aan de laars gelapt.’’

Daarom eiste hij een verbod. ,,Alle romantische deeleconomische gevoelens ten spijt: Uber, Airbnb en ThuisAfgehaald zijn überkapitalistische bedrijven die niet het belang van de stad of samenleving voorop hebben en waar de menselijke maat ver te zoeken is.’’

Elisabeth Akkerman (VVD) ziet meer in een lager tarief voor de toeristenbelasting en een versoepeling van de regels voor de hotelindustrie. Zo zijn hotels beter in staat met Airbnb te concurreren.

Berndt Benjamins (D66) wijst, evenals Student en Stad en het CDA, op de mogelijkheid in het aantal verhuurdagen te snijden.

Jan Pieter Loopstra (PvdA) is tegen een verbod en vindt de vergelijking met Amsterdam niet opgaan. ,,Voordat wij op Amsterdam gaan lijken? Dat maken ik en mijnheer Dijk niet meer mee.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.