SP trekt aan de bel over noodopvang

De Socialistische Partij (SP) Oldambt maakt zich zorgen over de in haar ogen veel te snelle doorstroming van vluchtelingen in de noodopvang in Beerta.

,,Het is er een komen en gaan. Het is ons bekend dat deze mensen niet de volledige regie over hun leven hebben, maar het lijkt er op dat voor veel vluchtelingen geldt: inpakken en wegwezen”, zegt fractievoorzitter Martin Viel.

Te snelle doorstroming

De SP vraagt in een brief aan het college van burgemeester en wethouders aandacht voor het probleem. Ze wil dat het college bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om opheldering vraagt. ,,Oldambt wil een humane gemeente zijn. Dan kunnen we niet hebben dat er in de noodopvang onmenselijke dingen plaatsvinden. We weten dat het om een noodvoorziening gaat en dat mensen worden doorverwezen naar een permanent azc, maar zoals het nu gaat... Er zijn gezinnen die al voor de achtste keer van opvang wisselen. We maken ons vooral zorgen om kleine kinderen. Ze krijgen nauwelijks de kans om vriendjes te maken en te wennen.”

Verhuizen

Viel weet dat onlangs ongeveer 25 mannen vanuit Heumensoord, het voormalige tentenkamp bij Nijmegen, naar Beerta zijn verhuisd. ,,Na twee weken in Beerta zijn ze op transport gezet naar Rosmalen. Ze zitten nu weer in een tentenkamp.” Woensdag vertrok ook een bus met vluchtelingen. ,,Meestal krijgen ze vroegtijdig te horen dat ze moeten vertrekken, maar bij sommigen was dat woensdag niet het geval. Ze zijn uit bed gelicht en moesten een kwartier later in de bus zitten. Een persoon gaf aan dit niet te redden. Hij kreeg te horen dat hij dan maar een taxi op eigen kosten moest nemen.”

Niet te voorkomen

Henk Wolthof, rayon manager Noord-Nederland bij het COA, zegt dat snelle verhuizing niet altijd is te voorkomen. ,,Het positieve van dat verhaal is dat die mensen meestal de procedure ingaan en dat willen ze liefst zo snel mogelijk. Dat ze dan soms heen en weer moeten reizen is niet prettig, maar niet altijd te voorkomen.”

Veel vluchtelingen in Beerta zaten eerder in Heumensoord. ,,Dat tentenkamp is gelukkig opgedoekt, maar dat betekent wel dat die mensen de procedure in Zuid-Nederland ingaan en dus weer terug moeten naar Zevenaar. Helaas.’’ Vanavond is er weer een inloopavond op de noodopvang. ,,Er kunnen ook vragen over dit onderwerp worden gesteld. Die beantwoord ik natuurlijk.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.