SP wil minder voorlichters en meer journalisten die beleid kritisch volgen

De SP in de Tweede Kamer vindt dat gemeenten het aantal voorlichters in overheidsdienst moet terugdringen. Het geld dat gemeenten hiermee besparen, kan worden gestoken in lokale en regionale journalistiek.

Dat stelt de SP in de Tweede Kamer. Woensdag besprak de Tweede Kamer de mediabegroting van het nieuwe kabinet. Meerdere partijen uitten hun zorg over de toekomst van de journalistiek.

Bezuinigingen

Bij gemeenteraadsvergaderingen zijn vanwege bezuinigingen minder journalisten aanwezig. Voor kranten, omroepen en andere journalistieke platforms wordt het steeds moeilijker het beleid van gemeenten aanhoudend kritisch te volgen.

Volgens SP-Kamerlid Peter Kwint is de balans tussen het aantal overheidsvoorlichters en journalisten zoek. ,,Wij vinden dat iedere gemeenteraad in Nederland door minstens één journalist moet kunnen worden gevolgd.’’

Vinger aan de pols

Evert van Dijk, algemeen hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en weekbladen in Noord-Nederland, vindt niet dat gemeenten geld moeten vrijspelen voor eigen journalisten. ,,Dat werkt niet. Vinger aan de pols houden in een regio is meer dan de gemeenteraad kritisch volgen.’’

Van Dijk stelt dat de lokale en regionale journalistiek er baat bij heeft als gemeenten hun informatiepagina’s blijven publiceren in nieuws- en weekbladen. Van dat geld kunnen journalisten worden betaald.

Kwint vroeg de minister de kwestie te bespreken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hij heeft daar een motie over ingediend.

Omroepen

Ook de Christenunie nam het op voor de regionale journalistiek, maar dan vooral voor de omroepen  CU-Kamerlid Stieneke van der Graaf vroeg van minister Slob de verzekering dat de daling van de reclame-inkomsten bij de landelijke omroep niet voor rekening komt van de regionale en lokale omroepen.

De Graaf vroeg zich ook af of het in Nederland mogelijk is dat Netflix en Facebook een afdracht betalen over het deel van het geld dat ze verdienen in Nederland. Dat geld zou kunnen worden besteed aan de versterking van Nederlandse media. Volgens haar gebeurt dat in Frankrijk al.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.