SP wil op Zernike vijfduizend woningen voor internationale studenten bouwen. ‘Die kunnen druk op Groningse woningmarkt in één klap verlichten’

Dit lange deel van de flaneervlonder op de Zernike Campus Groningen is nu nog met hekken afgesloten. Links de vijver voor het Duitsenberggebouw. Foto: DvhN

De SP in Groningen wil op Zernike vijfduizend woningen bouwen voor internationale studenten.

De partij ziet zo’n campus als een reëel alternatief, gezien het toenemende aantal internationale studenten en de groeiende woningnood in de stad. ,,Ook omdat internationale studenten vaak tijdelijk in de stad verblijven en minder aan de stad gebonden blijven”, zegt fractievoorzitter Jimmy Dijk.

‘Duizend woningen zijn onvoldoende’

De duizend woningen die Groningen nu op Zernike wil bouwen, zijn volgens Dijk ,,onvoldoende”. De SP denkt aan woonruimte voor vijfduizend internationale studenten.

,,De gemeente moet deze campus zelf ontwikkelen en exploiteren zodat de investering zichzelf terug kan verdienen.” Nu wonen er ruim tienduizend internationale studenten in Groningen.

‘Alleen beleggers profiteren van groeiende woningnood’

De SP stelt dat een campus de druk op de woningmarkt in één klap kan verlichten.

,,Jongeren betalen veel te veel geld voor een kamer, onze stadswijken raken overbelast door grote hoeveelheid kamerverhuurpanden en huisjesmelkers. Alleen beleggers profiteren van de groeiende woningnood, terwijl mensen last hebben van de druk op de woningmarkt”

Woningnood in Groningen

De woningnood in Groningen heeft volgens Dijk voor woningzoekende jongeren, starters, huurders en kopers grote gevolgen. ,,De wachtlijsten en wachttijden stijgen en de prijzen schieten de pan uit.”

De partij wil over het plan gaan debatteren met andere partijen, maar wil eerst per brief de mening van het college van burgemeester en wethouders polsen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Universiteiten