Samenwerkende ziekenhuizen: 'We denken dat de Brabantse ic's het gaan redden'

Foto: Robin Utrecht

De Brabantse ziekenhuizen lijken de grote toestroom van patiënten op hun intensive care-afdelingen het hoofd te kunnen bieden. ,,We denken dat we het hier gaan redden", aldus Bart Berden van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in het radioprogramma 1 op 1, zojuist.

Berden vertelt dat er op dit moment 110 coronapatiënten op de Brabantse intensive care-afdelingen liggen, naast de tientallen andere patiënten. Er zijn 180 bedden beschikbaar en dat aantal wordt nog uitgebreid, zegt Berden. Hij beklemtoont dat het zonder de hulp van ziekenhuizen buiten Brabant nooit gelukt was de toestroom aan te kunnen. Er zijn veel patiënten uit Brabant overgenomen.

Groei gaat afvlakken

De prognoses zijn volgens Berden voor Brabant nu gunstig. De verwachting is dat de groei in het aantal coronapatiënten dat erbij komt, af gaat vlakken. ,,We gaan langzamerhand naar de top in het aantal patiënten. We verwachten dat we die in een dag of vier, vijf bereiken.” Die top zouden de ziekenhuizen gezamenlijk aan moeten kunnen, zo is nu de verwachting.

Patiënten terug naar Brabant

Op de radio zegt Berden verder dat hij al nadenkt over hoe het daarna verder gaat. Landelijk ligt de piek van het aantal coronapatiënten verder in de toekomst. Mogelijk kunnen de ziekenhuizen hier op dat moment weer patiënten terugnemen, zegt hij. Berden is voorzitter van het ROAZ, een club waarin de Brabantse ziekenhuizen samenwerken. Hij is daarnaast bestuurder van het Tilburgse Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus