Sandro Kortekaas (van LGBT Asylum Support) uit Groningen schrijft brandbrief aan Rutte na 'deportatie' van Russische asielzoekers en hun 6-jarige zoontje uit AZC Ter Apel

Sandro Kortekaas met de asielzoeksters en hun zoontje uit Rusland, na een chaotische gedwongen verhuizing uit het azc in Ter Apel op 10 februari.

In een brandbrief aan premier Rutte trekken LGBT Asylum Support en verschillende (politieke) LHBTI-organisaties aan de bel. Ze vinden dat er een eind moet komen aan de ‘schandalige wijze waarop lhbti-vluchtelingen worden behandeld’ en eisen een veilige leefomgeving voor LHBTI’s in asielzoekerscentra.

Aanleiding voor de brandbrief is de wijze waarop het COA samen met de politie op 10 februari een lesbisch/transgender koppel en hun zoon in allerijl dwong te verhuizen naar een ander azc, schrijft Sandro Kortekaas, voorzitter LGBT Asylum Support. Hij noemt wat een ‘regulier transfer’ had moeten zijn ‘eerder een deportatie’.

Volgens de ondertekenaars van de brief was dit het zoveelste incident waaruit blijkt dat het COA geen veilige leefomgeving kan garanderen voor LHBTI-vluchtelingen.

‘COA dreigde kind af te nemen’

Kortekaas: ,,Van de gedwongen verhuizing van deze getraumatiseerde vluchtelingen die we als voorbeeld gesteld hebben, was ik ooggetuige. Het COA dreigde hun procedure stop te zetten en de politie dreigde hun kind af te nemen als ze niet meewerkten”.

Het enige dat de vrouwen vroegen was of ze één week langer mochten blijven, omdat één van hen de dag erna om 9.00 uur een interview had met het COA in Ter Apel, in het kader van hun procedure. Vanuit hun nieuwe azc zou het ze niet lukken hierbij op tijd aanwezig te zijn, schrijft Kortekaas.

‘Onevenredig veel machtsvertoon’, werd vervolgens gebruikt ‘waarbij elke vorm van respect, de menselijke maat maar vooral een LHBTI-beleid voor kwetsbare asielzoekers volledig zoek was. En nog erger: een kind was hiervan getuige.’

Zeer onveilige situaties

LGBT Asylum Support en andere organisaties zeggen het COA door de jaren heen zonder succes te hebben aangesproken op misstanden. In de brandbrief worden verschillende voorbeelden genoemd van LHBTI-vluchtellingen die vanwege hun geaardheid in asielzoekerscentra in zeer onveilige situaties terechtkwamen. Bij de huidige staatssecretaris Broekers-Knol vinden de organisaties geen luisterend oor, schrijven ze. Daarom willen ze dat de premier zijn verantwoordelijkheid neemt als hoofdverantwoordelijke voor het kabinetsbeleid.

Dat zoveel organisaties de handen ineen hebben geslagen om een brandbrief te sturen naar de premier laat zien hoe groot de zorgen zijn binnen de LHBTI-gemeenschap over de situatie van LHBTI-vluchtelingen in azc’s, zegt Kortekaas.

‘Enkel een regenboogvlag is onvoldoende’

,,In 2020 heeft LGBT Asylum Support twee onderzoeksrapporten geschreven over de aanhoudende onveilige situaties voor lhbti-asielzoekers in opvanglocaties. Met de conclusies zoals het invoeren van beschermende lhbti-units of een eigen azc voor lhbti’s, wordt niets gedaan. Enkel een regenboogvlag is onvoldoende. Het gaat om structureel beleid waarbij lhbti-asielzoekers beschermd moeten worden tegen de mensen voor wie ze gevlucht zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen