Sanering van oude stortplaats bij Bierum

De voormalige stortplaats Nieuwstad bij Bierum wordt volledig afgegraven. De gemeenteraad van Delfzijl heeft voor sanering donderdagavond twee miljoen euro beschikbaar gesteld.

De oude stortplaats vormt een obstakel bij het verbreden van de zeedijk tussen de Eemshaven en Delfzijl. Bovendien blijkt uit recent bodemonderzoek dat er risico’s bestaan op verspreiding van stoffen in het oppervlaktewater.

Die hebben volgens de gemeente geen gevolgen voor mensen of de natuur. ,,Doordat de voormalige stortplaats nu volledig wordt afgegraven, worden deze risico’s weggenomen en vormt de gesaneerde bodem een goede basis voor de verbrede dijk’’, meldt Delfzijl vrijdag. De gemeente trekt in het project samen op met de provincie en waterschap Noorderzijlvest.

Voordat de schop de grond in gaat, wordt eerst nog meer onderzoek gedaan. Gekeken wordt naar de stabiliteit van de funderingen van aangrenzende woningen en de aanwezigheid van dumpmunitie in het stortmateriaal. Bij de sanering hoort ook aanplant van een nieuw bos.

De sanering moet op 1 maart 2017 zijn afgerond.

Op de foto: de dijk bij Nieuwstad (Google Streetview).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.