Het bosje Abelstok tussen Mensingeweer en Wehe-den Hoorn is klein en onopvallend. Historicus Sanne Meijer is op zoek naar de geschiedenis.

Sanne Meijer struint door Abelstok. Met laarzen stapt ze door plassen en modder. Her en der ligt een omgewaaide boom over een wandelpad. Eigenaar Staatsbosbeheer heeft veel zieke essen gekapt. Waar het eens dichtbegroeid was, zijn nu lege plekken. Voordeel is dat de oude appel- en perenbomen die er staan goed te zien zijn. Hun grillige takken spreken tot de verbeelding.

Kweker Bos uit Wehe-den Hoorn

De fruitbomen zijn in de jaren twintig van de vorige eeuw geplant, zegt Meijer. ,,Door kweker Johannes Bos uit Wehe-den Hoorn. Er stond hier toen ook een boerderij.’’ Toen Bos overleed, kreeg zijn neef de boomgaard die hem doorverkocht aan een landbouwman uit Den Haag die biologisch fruit wilde telen.

Er kwamen jongeren uit het westen om de bomen te onderhouden en appels en peren te oogsten. Ze stonden in de buurt van Abelstok al snel bekend als hippies. Ze woonden in de boerderij en vormden een commune. ,,Ze woonden er in wisselende samenstelling en er waren ook buitenlanders bij’’, weet Meijer. Maar de Hagenees kwam in financiële nood. Er werd beslag gelegd op zijn goederen, inclusief de boomgaard en boerderij. Het perceel verwilderde.

In Abelstok waait storm Dennis door de bomen. Wilgen en elzen zwiepen in de wind. Aan een wandelpad, eens doorgaande weg, liggen stapeltjes rode bakstenen begroeid met mos. Hier stond eens de boerderij die in 1977 afbrandde.

Dorpsbelangen Schouwerzijl

Dorpsbelangen Schouwerzijl vroeg Sanne Meijer een lezing over Abelstok te geven. ,,Maar ik weet lang niet alles’’, zegt Meijer. ,,Ik zou graag mensen spreken die deel uit maakten van de commune. Wat deden ze de hele dag? Hoe werkte zo’n commune?’’

Ook zou ze graag omwonenden spreken. ,,Die tolereerden de jongeren. Ik geloof dat dat best goed ging, maar wat weten zij over de boomgaard, de leefgemeenschap en de bomen die er later omheen zijn geplant? Ik zoek verhalen van ooggetuigen. Verhalen uit de eerste hand.’’

Informatiepaneel

Ze wil graag geschiedenis van Abelstok vastleggen. ,,Het bos is uitgedund, er zijn nieuwe fruitbomen, nieuwe wandelpaden en er is een heel bijzondere bankbrug. Het is toegankelijker geworden. Abelstok is een combinatie van cultuur, recreatie en historie. Hoe mooi zou het zijn ergens een informatiepaneel te plaatsen? Juist die kleine geschiedenissen geven Groningen kleur.’’

Verhalencafé over Abelstok, donderdag 20 februari, 20:00 uur , dorpshuis ’t Zylhoes in Schouwerzijl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen