Santanera krijgt nul op rekest Raad van State in BioStabil-zaak tegen Tros Radar

De Technische Universiteit Delft heeft geen informatie achtergehouden uit haar onderzoek naar de medische kwaliteiten van de BioStabil-hanger van de Groninger ondernemer Bruno Santanera.

Dat stelt de Raad van State vast in de procedure die de ondernemer uit Godlinze heeft aangespannen in zijn slepende juridische conflict met het televisieprogramma Tros Radar. Dat wijdde al in 2004 een uitzending waarin de heilzame werking van Santanera’s ‘BioStabil 2000’ werd gekraakt.

Baat bij moeheid en slapeloosheid

Sindsdien voert de Groninger van Italiaanse origine een kruistocht om te bewijzen dat zijn vinding wel degelijk therapeutische kwaliteiten heeft. Een magneet in de halshanger zou elektromagnetische stress neutraliseren en daardoor baat hebben bij slapeloosheid, moeheid en gebrek aan energie.

Tros Radar bestreed die claim na onderzoek door de TU Delft. Analyse wees volgens de onderzoekers uit dat de vermeende magnetische werking dragers van de BioStabil-halshanger geen medisch heil zou bieden.

‘Leugens, vervalsingen en trucages’

Via de rechter dwong Santanera twee jaar geleden al af dat de TU zijn onderzoeksrapport gedeeltelijk openbaar maakte. De ondernemer is er echter van overtuigd dat de universiteit meer documenten en emails moeten hebben die bewijzen dat Tros Radar hem met ‘leugens, vervalsingen en trucages’ aan de schandpaal heeft proberen te nagelen.

RvS niet overtuigd van gunstige spectroanalyse

Daar heeft Santanera de Raad van State echter niet van kunnen overtuigen. De universiteit heeft volgens de raad uitvoerig gezocht naar meer documenten maar die niet gevonden. Mails van inmiddels gepensioneerde onderzoekers zijn al lang vernietigd. De raad heeft geen aanwijzingen dat er een spectroanalyse bestaat die het medisch nut van de BioStabil 2000 ondersteunt, zoals Santanera claimt.

De uitzending van Tros Radar maakte in 2004 in een klap een eind aan het commerciële succes van de magneethanger. Tot aan het programma verkocht Santanera jarenlang ettelijke duizenden BioStabils, mede dankzij reclamespots met de populaire tv-presentatrice Tineke de Nooij en infomercials van verkoopkanaal Tel Sell.

Vijftien jaar strijd tegen ‘smaad en laster’

Santanera voert inmiddels bijna vijftien jaar juridische strijd tegen het Tros-consumentenprogramma wegens smaad en laster. Tot dusver echter zonder succes. Om de BioStabil-verkoop weer op te vijzelen werd de televisiereclame gewijzigd, zonder de door Radar aangevochten gezondheidsclaim. In Nederland bracht dat echter geen herstel, in Vlaanderen werd de hanger nog wel verkocht.

Santanera is er nog niet klaar mee

Voor Santanera is de kous nog steeds niet af, reageert zijn advocaat Willem van Bentem. ,,Het is opmerkelijk dat de Raad van State er genoegen mee neemt dat cruciale informatie is vernietigd die op grond van de openbaarheid van bestuur bewaard zou moeten worden. Dat werpt vragen op over het archiveringsbeleid van de TU. Wij zullen de Erfgoedinspectie daarover een principe-uitspraak vragen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.