Sarah (7) vermaakt zich prima op Noorderzon

Sarah (7) onderzoekt op Noorderzon als jonge wetenschapper de overeenkomsten (of niet) met haar vader. Foto: Corné Sparidaens

Als Jan Wubs en zijn dochter Sarah (7) zaterdag aan het begin van de middag door het Noorderplantsoen in Groningen wandelen, verwacht hij nog niet veel van het festival Noorderzon. Ze willen gewoon even naar de speelweide, altijd leuk. Maar voordat hij het weet, heeft zijn dochter een doktersjas aan en onderzoekt ze hoe veel ze op haar vader lijkt.

Met cultuur (vaak met een hoofdletter C), muziek, eten en drank trekt Noorderzon horden bezoekers. Een volwassen feest voor volwassen mensen die een leuk avondje uit gaan. Maar ook kinderen vermaken zich. Met dank aan de familievoorstellingen van het ‘grote’ festival, de steekijsjes en de Speelweide. De beroemde zandbak-met-klimrek van het plantsoen werkt het hele jaar door als een magneet op kinderen en dat blijft tijdens Noorderzon gewoon zo.

Mars, het paard van de Prinses en afgetrapte schoenen

De speelweide is daarom de juiste plek voor het kinderfestival binnen het Noorderzonprogramma. Jonge onderzoekers maken er een reis naar Mars, kidsliteraturia laat kinderen het paard van de prinses terugbrengen en het sprookje van de afgetrapte schoentjes krijgt een Noorderzonversie. De komende week volgen veel meer voorstellingen en belevenissen.

Dat Sarah voor ze het weet met een spiegeltje op zoek gaat naar gelijkenissen en verschillen in uiterlijke kenmerken tussen haar en haar vader (hebben ze sproeten, haartjes op hun vingers, een ‘hangend’ of een ‘vast’ oorlelletje, een kuiltje in de kin of een ‘liftduim’) hebben ze te danken aan het Trails onderzoek van de Rijksuniversiteit. Er zijn deze dag ook test- en doe-dingen van het transplantatiecentrum, astronomen en pedagogen.

Honderd jonge wetenschappers vermaken jong en oud op Noorderzon

Tot en met morgen staan dagelijks wisselende wetenschappers op Noorderzon. ,,’s Middags laten ze kinderen op een leuke manier zien waar ze mee bezig zijn. ‘s Avonds zijn er korte hoorcolleges voor bezoekers vanaf 12 jaar’’, zegt pedagoog Tina Ketschmer. Van omgevingsgeluiden hebben ze geen last. ,,Iedereen krijgt een koptelefoon op. Het is een heel bijzondere belevenis.’’

Bijna honderd jonge wetenschappers vertegenwoordigen RUG en UMCG op Noorderzon, namens de Young Academy Groningen. ,,Die wil het publiek veel meer informeren over wat we allemaal doen in Groningen. Waar kan dat beter dan op zo’n mooi festival’’, zegt wis- en natuurkundige Jocelien Olivier.

Tientallen vakgebieden

De universiteit deed vaak wel ‘iets’ op Noorderzon, maar nooit eerder zo uitgebreid als nu met tientallen vakgebieden. Olivier, sinds haar komst naar Groningen razend enthousiast over Noorderzon, had eigenlijk een ander concept in gedachten. ,,Een groot reuzenrad waarin een wetenschapper tijdens één rondje over zijn werk vertelt. Maar het was te zwaar voor de speelweide. Nu doen we het anders. Ook leuk. Ik hoop dat we de komende jaren een vast onderdeel blijven.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen