Sarena Solari onthult familierecept voor het goede doel

Sarena Solari, de winnares van Heel Holland Bakt, houdt zelf het meest van een simpele Crostata met een bodem van zanddeeg. Tien deelnemers volgden zaterdagmiddag in Groningen haar taartworkshop.

Zijn vrouw en zijn twee kinderen van 4 en 5 gaven het hem cadeau voor Vaderdag: een Italiaanse taartenworkshop van Sarena Solari bij Bake my day in de Nieuwe Ebbingestraat in Groningen. Mark Fransen (44) uit Peize is hobbykok - ,,vooral Aziatisch’’ -, maar het bakken van Italiaanse taarten is redelijk nieuw voor hem. Hij had niet gedacht de enige man te zijn tussen negen vrouwen. Erg vindt hij het niet. ,,Ik ben gewend om dagelijks met vrouwen te werken in de apotheek op het Kwinkenplein’’, zegt hij lachend.

Lievelingstaart

De taarten van deze middag behoren toevallig tot de lievelingstaarten van de juf. Solari, die vorig jaar de beste thuisbakker bleek tijdens het tv-programma Heel Holland Bakt, is zelf dol op de Italiaanse Crostata. ,,We gaan er drie verschillende maken, allemaal volgens de familierecepten uit mijn boek’’, legt ze uit. De zanddeeg-bodem zal voor de drie versies dezelfde zijn, maar de vullingen variëren: één met jam, één met een citruscurd en bosvruchten en één met een soort amandelspijs en perziken. Drie per persoon, maar niet al te groot want anders passen ze niet allemaal in de oven.

Solari legt geduldig aan de deelnemers uit hoe belangrijk het is om een recept goed te lezen en wat blind bakken betekent. ,,Je prikt gaatjes in een lap deeg, legt er aluminium folie overheen en daarop flink veel bonen om het zwaar te maken. Dan in de oven. Na een kwartier haal je de bonen en de folie weg en bak je het deeg nog even bruin. De bonen kun je gewoon hergebruiken.’'

Goede doel

De workshop is voor het goede doel; de Pure! Foundation van Nicoline Westen. Zij richtte deze in 2007 op na een reis door Zuidoost-Azie waar ze werd getroffen door kwetsbare jongeren. Op dit moment zet ze zich in voor de Bakery School voor misbruikte meisjes in een opvanghuis in Sri Lanka. Omdat Solari haar ambassadrice is gaat de opbrengst van de taartenworkshop daar heen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.