Scanauto gaat Groningse foutparkeerders opsporen

Na de zomer rijden er een scanauto en een scanscooter door Groningen om foutparkeerders op te sporen. Het gaat om een proef van twaalf weken.

De auto en scooter gaan op pad met apparatuur die kentekens kan lezen. Zes weken worden kentekens gescand en de gegevens meteen doorgestuurd naar een computersysteem om te checken of de auto een parkeervergunning heeft.

Zo niet, gaat er een melding naar een parkeerwacht die ter plekke controlereert. Het kan zijn dat de automobilist een parkeerkaartje bij een automaat heeft gehaald en daarom niet bekend is in het parkeersysteem of dat de automobilist een speciale parkeerontheffing heeft, zoals een invalidenkaart.

Nieuw systeem

Na die zes weken wordt de scanauto verruild voor een scooter met dezelfde apparatuur. Na twaalf weken wordt bekeken of het systeem, in navolging van Delft en Haarlem, geschikt is voor Groningen.

Sinds 4 juli kent Groningen een nieuw systeem voor parkeervergunningen. De eerdere parkeerpassen zijn afgeschaft. In de stad staan 13.000 bewoners met hun kenteken geregistreerd in het gemeentelijk systeem. Voor bedrijven zijn 1195 vergunningen afgegeven en 850 ondernemers hebben een dagontheffing.

Ook de vroegere bezoekerspas, waarvan er op jaarbasis 12.000 werden uitgegeven, is afgeschaft. Bezoekers melden zich nu ook aan via het kentekenregistratiesysteem.

Coulanceregeling

Parkeerwachten in de stad scannen handmatig de kentekens om te checken of het voertuig een vergunning heeft. Volgens een gemeentewoordvoerster worden daarom momenteel minder auto’s gecontroleerd dan ten tijde van het vorige systeem. ,,De parkeerwachten zien pas na het scannen of de auto een vergunning heeft. Vroeger konden ze al sneller controleren via de pasjes achter de voorruit. Bovendien lopen er door de vakantietijd minder parkeerwachten op straat.’’

Sinds de invoering van het nieuwe systeem komt er dagelijks een handvol meldingen binnen van mensen die de registratie niet voor elkaar krijgen. Volgens een woordvoerster komt de gemeente die mensen tegemoet in het geval van een boete. ,,We hebben een coulanceregeling.’'

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.