Kijk hier: schaatsen op natuurijs van het Paterswoldsemeer. Deze mensen durven het, maar meerschap waarschuwt: 'IJs is volstrekt onbetrouwbaar'

Ja, ze doen het echt. Durfallen zullen de meeste mensen Henk Veenstra en Yildau Dijkstra noemen. Dinsdag maken zij alvast een paar rondjes Paterswoldsemeer op de schaats. „We zijn goed voorbereid”, zegt Dijkstra. Dat moet ook wel, want volgens het Meerschap Paterswolde is het ijs ‘volstrekt onbetrouwbaar’.

Dijkstra laat haar touw, lange prikstok en losse ijsprikkers zien die ze meeheeft, mochten ze er toch doorheen krakken. Veenstra noemt het ijs slecht én goed. Slecht, omdat de hevige wind en sneeuwval niet voor een strakke ijsvloer heeft gezorgd. Goed, omdat het ijs toch echt dikker is dan ze hadden gedacht. Op sommige plekken bijna zeven centimeter, aldus de vroege schaatsers.

Veenstra wijst naar de paar zwarte plekken op het voor de rest witte Paterswoldsemeer. „Die moet je mijden”, weet Veenstra. Hij was hier twee dagen terug nog geweest, om te inspecteren hoe het ijs er bij lag. „Precies die plekken lagen toen nog open. Daar is het ijs het mooist. Maar ook het dunst”.

loading

‘Ze kunnen niet wachten, maar het is volstrekt onbetrouwbaar’

Beheerder Harald Homan van het Meerschap Paterswolde heeft de schaatsers ook gezien. Wat hij ervan vindt? „Tja”, zegt hij. „Elk jaar is het hetzelfde. Mensen kunnen niet wachten. Maar het is nog volstrekt onbetrouwbaar.” Homan heeft gelukkig gezien dat de schaatsers het houden bij een klein hoekje van het meer. „De zuidwesthoek. Sommige andere delen van het meer zijn nog helemaal open.”

Het meerschap kan het niemand verbieden het ijs op te gaan. „We verbieden ook niemand om nu te gaan zwemmen, maar de meeste mensen voelen wel aan dat dat ook geen goed idee is. Het enige dat wij kunnen doen is het afraden, waarschuwen dat het nog niet veilig is.”

Schaatsfanaten

Zodra het vriest, borrelt het bij Veenstra en Dijksta, leggen ze uit. De whatsappgroep met nog zo’n zestien andere schaatsfanaten explodeerde, na minstens twee jaar stilte.

Wat is toch die drang om zo snel op de schaatsen te staan? Veenstra: „De natuur is zo mooi. Halverwege ons rondje stegen opeens honderd ganzen op. Als het kan, dan moet het”

Ijsgroei in de gaten houden

Om het hele Paterswoldsemeer ‘dicht’ te krijgen is veel meer vorst nodig. Beheerder Homan: „Dan moet het zeker -10 zijn. Qua veiligheid hebben we op het meer zeker tien centimeter ijs nodig, met uitzicht op meer.”

Het meerschap houdt de ijsgroei goed in de gaten. Mocht het tot een ijsdikte komen die we verantwoord achten, dan gaan we in overleg met gemeenten en de veiligheidsregio’s. Dat is zeker voor komend weekend niet het geval.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video