Schade? Het op een akkoordje gooien met de NAM kan nadelig uitpakken

Duizenden woningbezitters in het Groningse aardbevingsgebied zijn nog steeds verwikkeld in oude schadeprocedures. In een belronde vraagt het Centrum Veilig Wonen (CVW) schademelders een schikking met de NAM te treffen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Een deel van de woningbezitters die voor 31 maart 2017 hun schade hebben opgegeven, is inmiddels benaderd. De meesten moeten het telefoontje van het CVW nog krijgen.

Voor 1 juli moet de zaak in kannen en kruiken zijn. Als ze willen schikken, krijgen ze een voorstel van de NAM, een zogeheten vaststellingsovereenkomst voorgelegd.

Daarin staat hoeveel geld ze kunnen krijgen om de schade aan woning of gebouw te repareren. De NAM kan een aanbod doen, maar erkent daarin geen bevingsschade. De NAM betaalt om van verdere langdurige procedures af te zijn.

Geen erkenning bevingsschade, hoe zit het dan met de waardevermeerderingsregeling?

Daar komen schademelders dan niet voor in aanmerking. De waardevermeerderingsregeling biedt inwoners de mogelijkheid de woning voor een bedrag van 4000 euro energiezuiniger te maken.

De groep die nu gebeld wordt, lijkt geen aanspraak te kunnen maken op de regeling, tenzij de vaststellingsovereenkomst toch nog als schadebedrag gezien kan worden.

Als je eerder schade hebt gehad die wel erkend en uitbetaald is, kun je wel in aanmerking komen voor de energiesubsidie.

Wat moet je doen voordat je een bod krijgt?

Het kan geen kwaad vooraf een eigen aannemer in te schakelen die een goede schadecalculatie maakt. Zo weet je hoe hoog de schade is en hoeveel geld nodig is voor reparatie.

Vergeet niet te kijken naar funderingsschade en die desnoods ook mee te nemen.

Wordt het koehandel?

Dat is het al. Het is een schikking, dus handjeklap. Het Centrum Veilig Wonen (CVW) heeft van de NAM de opdracht gekregen zoveel mogelijk zaken van voor maart 2017 af te handelen. Dat is de datum waarop de termijn van het oude schadeprotocol afliep.

Schademelders staan voor de keuze: vecht je het uit voor de rechter of wil je tot een afronding komen en de schade eindelijk herstellen. Het kan verstandig zijn om niet in je eentje te onderhandelen met CVW maar dat te doen in aanwezigheid van een contra-expert.

Is het goed dat CVW en NAM op deze manier tot actie overgaan?

Het is goed dat ze zaken willen oplossen, al blijft het natuurlijk de vraag waarom oude schademeldingen ook niet worden overgedragen naar de nieuwe onafhankelijke commissie mijnbouwschade. Het kan niet anders dan dat deze oude meldingen individueel worden afgehandeld.

Situaties kunnen afhankelijk van de locatie en de woning enorm van elkaar verschillen. Het CVW komt er nu waarschijnlijk achter hoe geldverslindend het systeem van schademelding, -taxatie en beroepsmogelijkheden zijn.

Nu wordt geprobeerd tot een deal te komen, terwijl de afhandeling bij gebrek aan overeenstemming een tijdrovende en kostbare urenmachine was waar heel veel geld in is gaan zitten.

Zit er een adder onder het gras?

Zoals gezegd staat in de vaststellingsovereenkomst dat er geen sprake is van bevingsschade. Na ondertekening van die overeenkomst kun je bij eventuele nieuwe scheuren niet meer claimen dat de nieuwe schade te wijten is aan een eerdere opeenstapeling van bevingen en oude schades.

Wie in de loop der jaren te maken heeft met een opeenhoping van schades moet zich afvragen of het wel wijs is de vaststellingsovereenkomst te tekenen.

Eindstand?

In bepaalde gevallen kan een akkoord gunstig uitpakken. Schikken kan beter zijn dan wachten op een uitspraak van de rechter. Het is bekend dat mensen enorm gebukt gaan onder de onzekerheid en zelfs en dat is heel schokkend, in enkele gevallen suïcidaal zijn.

In dat geval kan het raadzaam zijn met goede begeleiding een schadezaak af te handelen en net als alle andere inwoners te hopen dat er geen bevingsschade meer ontstaat.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.